Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Jessica Lundh

Recept

Recept

Morotspasta

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Recept

Kesofrutti

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Lokala råvaror och närproducerat är prio när Jessica Lundh, kock på Lunda förskola i Boden gör sina inköp.
Tillsammans med kommunens menygrupp diskuteras nya produkter och ingredienser friskt – alltid med fokus på att prova nya vägar och utveckla matsedeln.

”Jag tycker det jättespännande att få vara med och se hur maten utvecklas mot mer hållbart och med många olika proteiner från växtriket. Jag tror att det i framtiden kommer att serveras ännu mer vegetariskt på menyn”, säger Jessica.

"Det är lättare att förstå att man har kastat mat som skulle ha räckt till femton barn, än att få det presenterat i kilo. Sedan vi började med att mäta på det sättet har vårt tallrikssvinn minskat med en fjärdedel."

Jessica Lundh
Den mat hon serverar ska vara en njutning för mun och öga, ge bra näring och värna om miljön. ”För mig är det viktigt att barnen får god och näringsriktig kost och att de lär sig hur man kan hjälpa miljön, genom att till exempel välja mer vegetarisk mat och även att de börjar få upp ögonen hur mycket mat som kastas i onödan”, förklarar Jessica.

För att både personal och barn ska förstå hur viktigt det är att minska matsvinnet räknar de om det dagliga svinnet i portioner istället för vikt. ”Det är lättare att förstå att man har kastat mat som skulle ha räckt till femton barn, än att få det presenterat i kilo. Sedan vi började med att mäta på det sättet har vårt tallrikssvinn minskat med en fjärdedel” berättar Jessica.

Foto: Mattias Hellgren och Milena Grandi
 

Läs mer

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.