Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Kampanj

Den goda måltiden

I Den goda måltiden bjuder vi på kunskap, inspiration, insikt och kampanj.

Läs tidigare reportage nedan:

Inspiration

Söraskolan i Åkersberga

Österåkers kommun, där Frida Dagergård är biträdande enhetschef i måltidsenheten, vann Martin & Serveras mellanmålstävling, arrangerad i samarbete med Generation Pep. Måltidspersonal och elever upp till årskurs 4 samlades på Söraskolan i Åkersberga för att ta del av vinsten – mellanmålsinspiration tillsammans med kocken Mattias Larsson och Märta, 14 år, känd från tv i Sveriges yngsta mästerkock.
Inspiration

Framtidens kockar lagade framtidens mat i Luleå

På kockskolan i Luleå genomförde vi ett event där eleverna från årskurs 1 och 3 fick laga helvegetariska rätter av sex olika plantbaserade råvaror. Ett event, med ett tävlingsmoment, som skapade stort engagemang.
Inspiration

Vinnarna i Vellinge

Laget ”Framtidens kockar” från Vellinge kommun tog guldmedalj i svenska storköksmästerskapen i professionell matlagning 2019. Strax därefter blev Stora Hammars skola korad till Årets skolrestaurang i White Guide Junior. Och Louise Öst på samma skola utsågs till Årets gastronomiska rektor. Möt Mikael Andersson, lagledare för Framtidens kockar och kock på Stora Hammars skola.
Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.


det nya numret av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om ungdomsbarometern och hur allt fler unga väljer svenskproducerad mat. Vi rapporterar från Slottsskolan i Vingåker och berättar om deras #payback-meny. Du kan även läsa om klimatsmarta val som fiskbiff av vildfångad braxen och den veganska baljväxtfärsen.

Reportage i fokus

Inspiration

Mellanmål som mättar

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!
Kunskap

Sjömat från hela världen

Nu ökar intresset för fisk – både globalt och lokalt. I Sverige är favoriterna fortfarande lax, torsk, sill, räka och sej, men trenden att prova fisk från hållbara bestånd i andra delar av världen växer. Här hittar du förslag på goda fiskar, ­information om fångstmetoder och hantering.
Inspiration

Generation Z: En matintresserad generation

Allt fler unga väljer svenskproducerad mat. Ungdomsbarometerns rapport ”Mat och måltider” visar att unga föredrar att äta mat med så liten klimatpåverkan som möjligt.
Inspiration

Fiskbiff av vildfångad braxen, innovativt, gott och klimatsmart

Tänk en riktigt god, hälsosam och näringsrik fiskbiff gjord på den finaste färsen från svenska vilda fiskar. Tänk dessutom att fisken finns i överflöd och att fisket har positiv effekt för havet. Nu finns nyheterna panerade fiskbiffar och fiskfärs med mild, fin smak. Ett hållbart inslag på menyn!
Inspiration

Flens kommun: Helhetstänk kring lokalt, svenskt och hållbarhet

I Flens kommun pågår ett omfattande hållbarhetsarbete med tydlig målstyrning i allt från minskat matsvinn, lokalproducerade livsmedel till ett cirkulärt plasttallrikskoncept. Måltidschefen Monika Holm berättar om helhetstänket och de olika hållbarhetsmodeller som testas på några av kommunens sjutton kök.

Ladda ner tidigare nummer av Den goda måltiden

Inspiration

#1 2020

det här numret av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om mellanmålsinspiration i Söraskolan i Åkersberga. Vi rapporterar från tävlingen i Luleå där framtidens mat lagades av framtidens kockar och du kan även läsa om vildsvin - den miljösmarta maten.
Inspiration

#3 2019

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om Restauranglabbet – framtidens hållbara restaurang. Vi presenterar Pep-rapporten 2019, och du kan även läsa om lugna lunchlektioner i Överkalix kommun, samt när Hackstaskolan testade baljognese och baljväxtburgare.
Inspiration

#2 2019

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om växtbaserade proteiner och nyheter som baljväxtfärs, veganfärs av gulärtsprotein och Plant Burger. Vi träffar vinnarna i Utmaningen 2019, hur man ska äta klokt mellan målen med Generation Pep, samt berättar Härryda kommuns projekt för att minska matsvinnet.
Inspiration

#1 2019

I det här numret av kan du bland annat läsa om hur Norlandia Förskolor vill hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. Vi träffar Björn Bergh som berättar om svenska råvaror och etniska smaker, diskuterar bra mellanmål och rörelse med Generation Pep, samt berättar om samarbetet med Enköping kommun för att försöka minska matsvinnet.
Inspiration

#2 2018

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om den goda patientmaten på Södersjukhuset. Vi träffar Johan Gottberg som berättar om hur "kaos skapar kreativitet". Vi presenterar också Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden.
Inspiration

#1 2018

I det här numret av Den goda måltiden kan du få en inblick i trenderna för 2018, läsa mer om vår hållbarhetstävling Utmaningen, lära dig mer om fördelarna med mellanmålet, den viktiga frågan antibiotikaresistens och mycket mer.
Inspiration

#2 2017

I det här numret av Den goda måltiden kan du fördjupa dig i märkningar, våra kunders arbete kring hållbarhet, regionala leverantörer, svenska äpplen, bondbönor och mycket mer.

Inspiration

#1 2017

I första numret för 2017 hade vi tema hållbarhet. Vi intervjuar Kristina Lönn, Pärra Jönsson, Gunnel Stuhr-Olsson och många fler verkliga inspirationskällor. Vi är fast beslutna att vi tillsammans kan skapa hållbar förändring!
Inspiration

#1 2016

I den här tidningen får du möta fantastiska eldsjälar från hela Sverige – som lagar mat till barn, ungdomar, sjuka och äldre. Läs bland annat om framtidens offentliga kök och ett samarbete som banar väg för 100 % eko.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader