Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Kampanj

Den goda måltiden

I Den goda måltiden bjuder vi på kunskap, inspiration, insikt och kampanj. Nästa nummer av Den goda måltiden kommer i mitten av januari.

Läs tidigare reportage nedan:

Inspiration

Schemalagda luncher minskar matsvinnet

Strandskolan i Överkalix kommun har infört skollunch som ett ämne på schemat. Resultatet är minskat matsvinn, bättre matro och på sikt kanske även bättre studieresultat. Nu inspireras fler kommuner i Norrbotten att följa Överkalix exempel. Möt kostchef Jeanette Hademalm Berg.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Inspiration

Inspiratören: Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
Inspiration

Smart samordnad varudistribution

Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.
Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.


det nya numret av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om mellanmålsinspiration i Söraskolan i Åkersberga. Vi rapporterar från tävlingen i Luleå där framtidens mat lagades av framtidens kockar och du kan även läsa om vildsvin - den miljösmarta maten.

Den goda måltiden innehåller dessutom kampanjerbjudanden. Kampanjerbjudandena gäller 13/1 - 10/5 2020.

Reportage i fokus

Inspiration

Söraskolan i Åkersberga

Österåkers kommun, där Frida Dagergård är biträdande enhetschef i måltidsenheten, vann Martin & Serveras mellanmålstävling, arrangerad i samarbete med Generation Pep. Måltidspersonal och elever upp till årskurs 4 samlades på Söraskolan i Åkersberga för att ta del av vinsten – mellanmålsinspiration tillsammans med kocken Mattias Larsson och Märta, 14 år, känd från tv i Sveriges yngsta mästerkock.
Inspiration

Framtidens kockar lagade framtidens mat i Luleå

På kockskolan i Luleå genomförde vi ett event där eleverna från årskurs 1 och 3 fick laga helvegetariska rätter av sex olika plantbaserade råvaror. Ett event, med ett tävlingsmoment, som skapade stort engagemang.
Inspiration

Vinnarna i Vellinge

Laget ”Framtidens kockar” från Vellinge kommun tog guldmedalj i svenska storköksmästerskapen i professionell matlagning 2019. Strax därefter blev Stora Hammars skola korad till Årets skolrestaurang i White Guide Junior. Och Louise Öst på samma skola utsågs till Årets gastronomiska rektor. Möt Mikael Andersson, lagledare för Framtidens kockar och kock på Stora Hammars skola.
Inspiration

Den nationella livsmedelsstrategin: Mer svenskt kött i den offentliga måltiden

Regeringens arbete med den nationella livsmedelsstrategin fortsätter. Martin & Servera samt Svenskt Kött är några av alla de aktörer som verkar för mer svenskt kött i måltiderna inom den offentliga sektorn. Fördelarna med att välja svenska livsmedel är många – inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.
Inspiration

Färre alternativ minskar matsvinnet

Vi har, i dialog med våra kunder på den offentliga marknaden, sett över sammansättningen av sortimentet för att minska matsvinnet och reducera negativ miljöpåverkan. ”Om vi ska jobba med hållbarhet måste vi göra det hela vägen. Antalet alternativ av en produkt driver ökat matsvinn, säger Stefan Calrell, försäljningsdirektör för offentlig marknad.

Ladda ner tidigare nummer av Den goda måltiden

Inspiration

#3 2019

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om Restauranglabbet – framtidens hållbara restaurang. Vi presenterar Pep-rapporten 2019, och du kan även läsa om lugna lunchlektioner i Överkalix kommun, samt när Hackstaskolan testade baljognese och baljväxtburgare.
Inspiration

#2 2019

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om växtbaserade proteiner och nyheter som baljväxtfärs, veganfärs av gulärtsprotein och Plant Burger. Vi träffar vinnarna i Utmaningen 2019, hur man ska äta klokt mellan målen med Generation Pep, samt berättar Härryda kommuns projekt för att minska matsvinnet.
Inspiration

#1 2019

I det här numret av kan du bland annat läsa om hur Norlandia Förskolor vill hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. Vi träffar Björn Bergh som berättar om svenska råvaror och etniska smaker, diskuterar bra mellanmål och rörelse med Generation Pep, samt berättar om samarbetet med Enköping kommun för att försöka minska matsvinnet.
Inspiration

#2 2018

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om den goda patientmaten på Södersjukhuset. Vi träffar Johan Gottberg som berättar om hur "kaos skapar kreativitet". Vi presenterar också Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden.
Inspiration

#1 2018

I det här numret av Den goda måltiden kan du få en inblick i trenderna för 2018, läsa mer om vår hållbarhetstävling Utmaningen, lära dig mer om fördelarna med mellanmålet, den viktiga frågan antibiotikaresistens och mycket mer.
Inspiration

#2 2017

I det här numret av Den goda måltiden kan du fördjupa dig i märkningar, våra kunders arbete kring hållbarhet, regionala leverantörer, svenska äpplen, bondbönor och mycket mer.

Inspiration

#1 2017

I första numret för 2017 hade vi tema hållbarhet. Vi intervjuar Kristina Lönn, Pärra Jönsson, Gunnel Stuhr-Olsson och många fler verkliga inspirationskällor. Vi är fast beslutna att vi tillsammans kan skapa hållbar förändring!
Inspiration

#1 2016

I den här tidningen får du möta fantastiska eldsjälar från hela Sverige – som lagar mat till barn, ungdomar, sjuka och äldre. Läs bland annat om framtidens offentliga kök och ett samarbete som banar väg för 100 % eko.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader