Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Kampanj

Den goda måltiden

I Den goda måltiden bjuder vi på kunskap, inspiration, insikt och kampanj. Kampanjtidningen finns att bläddra i här.

Inspiration

Samarbete för hållbar mat: Ta tillvara värphönsen

En idé och två samarbetspartners med samma fokus: Bidra till minskat matsvinn. Nu lanserar Kronfågel, i samarbete med Martin & Servera, den ekologiska hönsfärsburgaren.
Inspiration

Framåt för växtbaserade proteiner

I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.
Inspiration

Norlandia Förskolor: Mat med smak

Med en genomtänkt matfilosofi vill Norlandia Förskolor hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. I förskolan serveras barnen god, näringsriktig mat och dessutom erbjuds föräldrarna vällagad mat att ta med hem. Senaste tillskottet bland matidéerna är en delibutik i anslutning till förskolan Upptäckten i Uppsala. Möt Patrik Karlberg, kost- och måltidschef och Johan Hamberg, regionskock, på Norlandia Förskolor.
Inspiration

Enköpings kommun: Kreativitet och snabba beslut hjälper till att minska svinnet

Petra Björklund, biträdande kostchef i Enköpings kommun, har initierat ett samarbete med Martin & Servera för att minska svinnet. Nu får kökscheferna på fem enheter, skolor och äldreomsorg, möjlighet att komplettera sina menyer med bra varor, som har kort bäst före-datum.
Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.


det nya numret av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om Restauranglabbet – framtidens hållbara restaurang. Vi presenterar Pep-rapporten 2019, och du kan även läsa om lugna lunchlektioner i Överkalix kommun, samt när Hackstaskolan testade baljognese och baljväxtburgare.

Den goda måltiden innehåller nu dessutom kampanjerbjudanden. Kampanjerbjudandena gäller 2/9 - 29/12 2019.

Reportage i fokus

Inspiration

Schemalagda luncher minskar matsvinnet

Strandskolan i Överkalix kommun har infört skollunch som ett ämne på schemat. Resultatet är minskat matsvinn, bättre matro och på sikt kanske även bättre studieresultat. Nu inspireras fler kommuner i Norrbotten att följa Överkalix exempel. Möt kostchef Jeanette Hademalm Berg.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Inspiration

Inspiratören: Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
Inspiration

Hållbarhetstrappan för ökad dialog och minskat matsvinn

Kost & Näring presenterade i våras en uppdaterad version av branschöverenskommelsen mellan aktörer med anknytning till offentlig upphandling av livsmedel. En viktig del i Martin & Serveras hållbarhetsarbete är att minska matsvinnet, därför är hållbarhetstrappan i branschöverenskommelsen en positiv nyhet.
Inspiration

Smart samordnad varudistribution

Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.

Ladda ner tidigare nummer av Den goda måltiden

Inspiration

#2 2019

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om växtbaserade proteiner och nyheter som baljväxtfärs, veganfärs av gulärtsprotein och Plant Burger. Vi träffar vinnarna i Utmaningen 2019, hur man ska äta klokt mellan målen med Generation Pep, samt berättar Härryda kommuns projekt för att minska matsvinnet.
Inspiration

#1 2019

I det här numret av kan du bland annat läsa om hur Norlandia Förskolor vill hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. Vi träffar Björn Bergh som berättar om svenska råvaror och etniska smaker, diskuterar bra mellanmål och rörelse med Generation Pep, samt berättar om samarbetet med Enköping kommun för att försöka minska matsvinnet.
Inspiration

#2 2018

detta nummer av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om den goda patientmaten på Södersjukhuset. Vi träffar Johan Gottberg som berättar om hur "kaos skapar kreativitet". Vi presenterar också Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden.
Inspiration

#1 2018

I det här numret av Den goda måltiden kan du få en inblick i trenderna för 2018, läsa mer om vår hållbarhetstävling Utmaningen, lära dig mer om fördelarna med mellanmålet, den viktiga frågan antibiotikaresistens och mycket mer.
Inspiration

#2 2017

I det här numret av Den goda måltiden kan du fördjupa dig i märkningar, våra kunders arbete kring hållbarhet, regionala leverantörer, svenska äpplen, bondbönor och mycket mer.

Inspiration

#1 2017

I första numret för 2017 hade vi tema hållbarhet. Vi intervjuar Kristina Lönn, Pärra Jönsson, Gunnel Stuhr-Olsson och många fler verkliga inspirationskällor. Vi är fast beslutna att vi tillsammans kan skapa hållbar förändring!
Inspiration

#1 2016

I den här tidningen får du möta fantastiska eldsjälar från hela Sverige – som lagar mat till barn, ungdomar, sjuka och äldre. Läs bland annat om framtidens offentliga kök och ett samarbete som banar väg för 100 % eko.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader