Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

Inspiration

”Det är viktigt att våga smaka”

På Blombackaskolan i Södertälje ska ingen elev behöva gå hungrig från skolmatsalen. Nyckeln till att lyckas är att vara lyhörd och att erbjuda näringsriktiga alternativ – och det arbetet har gett goda resultat. Bland annat har elevernas fiskkonsumtion mer än fördubblats på tre år.
Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
det nya numret av Den goda måltiden kan du bland annat läsa om den goda patientmaten på Södersjukhuset. Vi träffar Johan Gottberg som berättar om hur "kaos skapar kreativitet". Vi presenterar också Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden.

Reportage i fokus

Inspiration

Den goda patientmaten på Södersjukhuset

Södersjukhuset i Stockholm har fått ett nytt kök. Det började leverera sina första portioner i februari efter sju års planering och byggande. Tidigare köptes maten från ett annat kök, nu lagas den på plats. Man arbetar efter ett helt nytt koncept som innebär att patienterna har tolv olika rätter att välja mellan till lunch och middag. En annan nyhet är att det inte är så noga med tiderna längre, patienterna kan äta när de är hungriga.
Inspiration

Möt en av oss: Ewa Augustsson, gruppledare kundtjänst i Halmstad

Kundtjänst i Halmstad tar varje dag emot hundratals samtal från kunder som behöver snabb och korrekt hjälp. Ewa Augustsson och hennes team är både flexibla och lösningsorienterade.
Inspiration

Stora skillnader i ungdomars matvanor

Ungdomars matvanor oroar, det gäller särskilt socioekonomiskt utsatta grupper. Matvanorna riskerar att leda till ohälsa på sikt. Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk. Var femte har övervikt eller fetma. Det visar Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning bland ungdomar.
Inspiration

Dialogträffar ökar möjligheten att uppfylla kommunens politiska beslut

Genom att bjuda in till en tidig dialog med lokala leverantörer och producenter om volymer, säsonger och produktbehov, så ökar kommunens möjligheter att ställa krav som går att uppfylla och kommunens möjligheter att säkra tillgången på lokala produkter ökar. En öppen dialogträff är ett sätt och förekommer på flera håll i landet. ”Att vara ute i god tid är viktigt”, säger verksamhetschef Agneta Elofsson, Kost- och städservice, Serviceförvaltningen i Falkenberg kommun.

Ladda ner tidigare nummer av Den goda måltiden:


#1 2018I det här numret av Den goda måltiden kan du få en inblick i trenderna för 2018, läsa mer om vår hållbarhetstävling Utmaningen, lära dig mer om fördelarna med mellanmålet, den viktiga frågan antibiotikaresistens och mycket mer.
#2 2017

I det här numret av Den goda måltiden kan du fördjupa dig i märkningar, våra kunders arbete kring hållbarhet, regionala leverantörer, svenska äpplen, bondbönor och mycket mer.#1 2017

I första numret för 2017 hade vi tema hållbarhet. Vi intervjuar Kristina Lönn, Pärra Jönsson, Gunnel Stuhr-Olsson och många fler verkliga inspirationskällor. Vi är fast beslutna att vi tillsammans kan skapa hållbar förändring!#1 2016

I den här tidningen får du möta fantastiska eldsjälar från hela Sverige – som lagar mat till barn, ungdomar, sjuka och äldre. Läs bland annat om framtidens offentliga kök och ett samarbete som banar väg för 100 % eko.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader