Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Den goda måltiden – nytt nummer
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
I det nya numret av Den goda måltiden kan du läsa mer om hur Jessie Sommarström, Årets kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val enligt 50/50-principen. I tidningen kan du också läsa om varuleveranser på kvällstid, framtidens foder och hur Örebro arbetar med en hög andel ekologiska livsmedel.
 
Kampanjperiod 4/9-31/12 2023.

I fokus

Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Så jobbar Årets Pep-skola 2022

Vasaskolan i Danderyd har utsetts till Årets Pep-skola 2022. Rörelseburk, fredagsdans och trampcyklar är några av ingredienserna i skolans rörelsearbete.
Regionalt

Purjolök: Lång skördesäsong

I början av maj planterades de första purjolökarna av bröderna Martin och Simon. Under sensommaren börjar skörden av den prisvärda och goda grönsaken. Bröderna har tagit över delar av sina föräldrars lantbruk och är först i trakten med att odla purjolök.
Inspiration

Umeå kommun: Närproducerat på menyn

– De politiska målen i vår kommun är att vi ska servera 40 procent närproducerad mat, säger Maria Svensson, chef meny och produktion, Umeå kommun.
Hållbarhet

Göteborgs stad: Varuleveranser kvällstid till grundskolor

Det finns många fördelar med varuleveranser på kvällar och nätter. Bättre nyttjande av fordon, säkrare skolgårdsmiljö och minskad stress för kökspersonalen är några av dem. Alla fördelar gör att Göteborgs Stad beslutat att fortsätta med kvällsleveranserna och att allt fler grundskolor kommer att få leveranser under kväll eller natt.
Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Inspiration

Framtidens foder

Insektslarver, matavfall och restprodukter kommer kanske att stå på djurens framtida fodermeny. Just nu pågår ett projekt där fågel, fisk och gris föds upp på resurseffektiva och cirkulära ingredienser.

Ladda ner tidigare nummer av Den goda måltiden

Inspiration

#1 2023

I det här numret kan du läsa om hur vi på Martin & Servera-gruppen arbetar efter en utvecklingsmodell för att bidra till utvecklingen av svensk gastronomi och svensk livsmedelsproduktion. I tidningen kan du också läsa en hälsning direkt från några av Sveriges alla livsmedelsproducenter samt om skräddarsydda matkurser för den offentlig sektorn.
Inspiration

#2 2022

I det här numret av Den goda måltiden inspireras vi av livsstilsprofessorn Mai-Lis Helléneus som bjuder på hälsosamma kakrecept. Du kan också ta del av insikter från senaste Pep-rapporten och läsa mer om den nya kycklingrasen hos Viking Fågel.
Inspiration

#1 2022

I detta nummer av Den goda måltiden får du möta Årets Förskolekock 2021: Frida Ambjörnsson. Du kan också läsa om hur Västerås stad använder kvällsleveranser för minskad klimatpåverkan, Malmö stads innovativa smakmöten och nyheten Stockeld Chunk – en växtbaserad ost.
 
Inspiration

#2 2021

I detta nummer kan du läsa om vårt mål att bli klimatneutrala till år 2030. Du får också Träffa Fredrik från Martin & Serveras lager i Umeå och läsa om hur han arbetar för att minska matsvinnet. Läs dessutom om hur Nakterhusskolan i Haninge använder målande beskrivningar av sina rätter för att locka eleverna. Vildsvinsköttet letar sig in i den offentliga gastronomin. Vi pratar här med kunder som redan introducerat vildsvin på menyn och inspirerar med spännande recept.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.