Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Generation Pep är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att alla barn och unga ska äta hälsosamt och få en aktiv livsstil. Ett viktigt jobb som Wasa värderar starkt då det ligger i linje med deras värderingar och fokus på hållbarhet och välmående.
Göteborgs stad: Varuleveranser kvällstid till grundskolor
Det finns många fördelar med varuleveranser på kvällar och nätter. Bättre nyttjande av fordon, säkrare skolgårdsmiljö och minskad stress för kökspersonalen är några av dem. Alla fördelar gör att Göteborgs Stad beslutat att fortsätta med kvällsleveranserna och att allt fler grundskolor kommer att få leveranser under kväll eller natt.
I början av maj planterades de första purjolökarna av bröderna Martin och Simon. Under sensommaren börjar skörden av den prisvärda och goda grönsaken. Bröderna har tagit över delar av sina föräldrars lantbruk och är först i trakten med att odla purjolök.
Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar
Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Pep-rapporten 2023: Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa
Årets Pep-rapport visar att endast två av tio barn och ungdomar rör sig enligt rekommendationen och endast en bråkdel äter frukt och grönsaker enligt kostråden. Kön, ålder och socioekonomi är faktorer som även fortsatt spelar stor roll för barnens möjlighet att leva hälsosamt.
Vasaskolan i Danderyd har utsetts till Årets Pep-skola 2022. Rörelseburk, fredagsdans och trampcyklar är några av ingredienserna i skolans rörelsearbete.
Insektslarver, matavfall och restprodukter kommer kanske att stå på djurens framtida fodermeny. Just nu pågår ett projekt där fågel, fisk och gris föds upp på resurseffektiva och cirkulära ingredienser.
Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden
Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Skolmåltiden: Framtidens matvanor formas i skola och förskola
Kockar och kostansvariga inom offentlig sektor ligger i framkant och skapar framtidens måltider redan nu. Här hittar du kunskap och inspiration från branschen så att den svenska måltiden fortsätter att utvecklas.
Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor
Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Pallanpassade äggförpackningar: Minskar svinnet med 2 ton ägg
Tillsammans med svenska äggpackerier jobbar vi för att minska det svinn som uppstår i samband med transport och lagring av ägg. Projektet med pallanpassade äggkartonger är i ett startskede, men redan nu har över 2 ton ägg räddats från att bli krossade i hanteringen.
Vi sträcker ut handen mot små producenter och hjälper dem ut på restaurangmarknaden
Genom en genomarbetad start- och utvecklingsmodell utvecklar Martin & Servera-gruppen svensk gastronomi och svensk livsmedelsproduktion. Det är framför allt ett samarbete mellan Sorundahallarna och Martin & Servera Restauranghandel. Producenter får hjälp ut på marknaden och kunderna får tillgång till fantastiska svenska, regionala eller lokala produkter.
Skolor, förskolor och fritids spelar en viktig roll i att dels inspirera barn till goda matvanor, men även i att konkret se till att de får i sig den näring de behöver för att orka leka, lära och utvecklas. Wasa har tagit fram nya recept som är framtagna för att inspirera er att tillaga mellanmål på ett nytt och lekfullt sätt.
Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Motala kommun får hjälp med skräddarsydd restaurangutrustning
– Det roligaste i mitt jobb är hitta artiklar, allt från maskiner till tallrikar och glas, med leveranstider och pris som motsvarar kundens krav, säger Lasse Carlson. Han är specialiserad inom restaurangutrustning. Tack vare det får Motala kommun en skräddarsydd upplevelse.
Pep-rapporten 2022: Stillasittande och psykisk ohälsa
Årets Pep-rapport innehåller oroande läsning om barn och unga idag. Det syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression. Men, det finns saker att göra.
Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.
Skräddarsydd hållbarhetsutbildning med Sébastien Boudet
”Kunskapslyft för en grön matkultur” är en skräddarsydd utbildning i tre delar för restaurangchefer och köksmästare på Coors alla enheter. GastroMerit fick förtroendet att leverera utbildningen och den första delen om hållbar matproduktion och matkonsumtion leddes av Sebastien Boudet. Det blev en succé! Möt Ann-Charlott Sjökvist, förändringsledare inom hållbarhet på Food and Beverage Sverige, Coor.
Ett helt gäng matlagare från förskole-, skol- och lunchrestauranger fanns på plats i GastroMerits utbildningskök för att lära sig mer genom kursen ”Växtbaserad mat för stora och små”. Här djupdök bland annat Hassan Khalil och Lena Sernevall i dofter och smaker runt grytorna under ledning av dietist Sara Ask.
Måltidspedagogiken ska vara naturligt invävd i det dagliga arbetet med läroplansmålen i Gislaveds kommun. – Min ambition är att, tillsammans med pedagogerna, göra det okända känt för barnen, säger Frida Ambjörnsson, Årets Förskolekock 2021, måltidspedagog i Gislaveds kommun och kock på Strandsnäs Förskola.
Allt fler upptäcker möjligheterna med webbaserade utbildningar. I nordligaste Norrland slog sig tre kommuner – Haparanda, Överkalix och Övertorneå – ihop och investerade i 75 licenser för en webbaserad hygienutbildning för medarbetare inom de kommunala måltidsverksamheterna. Kost- och lokalvårdscheferna i Haparanda respektive Övertorneå, Jonna Juntunen och Rickard Järlstig, berättar mer.
Svenskt vildsvinskött är på väg att bli nästa kökstrend, rapporterar tidningen Barometern i Småland. Det hela började med ett politiskt beslut som ledde till ett test som gjorde succé. Sjukhusrestaurangerna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar har nu regelbundet vildsvinsrätter på menyn. Även på skolorna i Torsås kommun är vildsvinsrätterna populära.
Nakterhusskolan: Målande smakbeskrivningar skapar intresse för nya rätter
Att låta eleverna smaka nya klimatsmarta råvaror, som vildsvinsfärs och braxenfärs, är en del av Nakterhusskolans matfilosofi. Att presentera rätterna på ett attraktivt sätt i ord är också viktigt för elevernas matupplevelse. ”Det måste vara tilltalande och säljande namn så att barnen vågar smaka”, säger köksföreståndare Henrik Norström, Nakterhusskolan i Haninge kommun.
Skolstart - ett ord laddat med förväntan och en känsla av nystart. Det är ett perfekt tillfälle att förbereda för en ny skoltermin och välkomna barnen till skolmatsalen med en inspirerande, uppdaterad och påfylld knäckestation till mellanmålen.
Webbutbildning - ekologiska livsmedel för offentlig sektor
Erbjud måltidspersonal i skolor, förskolor och äldreomsorg att lära sig mer om varför ekologisk produktion och konsumtion är viktig, både för hälsan och vår planet.
Leveransavisering och märkning – ny lösning för kunder med kommunal distributionscentral
Martin & Servera har, i samarbete med kunder, utvecklat en lösning för att möta behoven vad gäller märkning, avisering och spårbarhet hos kunder med kommunalt samordnad varudistribution.
Möt Daniel Kallonas, kökschef på Skapaskolan i Huddinge, som blivit känd för hur han arbetar för att göra skolrestaurangen så hållbar och klimatsmart som möjligt: – Jag är allergisk mot att slänga mat! Vi jobbar med mycket ekologiskt och svenskt – nylagat, växtbaserat och vegetariskt.
Där människor möts är handhygien viktigt. Det har den rådande pandemin visat oss. Nu när verksamheten i skola och förskola har startat igen är det vårt ansvar att lära våra barn att göra handtvätt till en självklar del av varje dag. Här tipsar vi om kostnadsfritt utbildningsmaterial som gör inlärningen rolig.
”Vi brukar använda GastroMerits kurser på lite olika sätt. Ibland går vi kurs på plats hos GastroMerit, ibland kommer kursen och föreläsarna hit till oss och ibland kör vi webbkurser. Vi har lite svårt att lämna köken, eftersom vi har verksamhet i stort sett varje dag”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun, Uppsala län.
Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!
Österåkers kommun, där Frida Dagergård är biträdande enhetschef i måltidsenheten, vann Martin & Serveras mellanmålstävling, arrangerad i samarbete med Generation Pep. Måltidspersonal och elever upp till årskurs 4 samlades på Söraskolan i Åkersberga för att ta del av vinsten – mellanmålsinspiration tillsammans med kocken Mattias Larsson och Märta, 14 år, känd från tv i Sveriges yngsta mästerkock.
I artikeldatabasen Dabas finns fakta om alla livsmedel på marknaden, bland annat våra egna märkesvaror. Utöver ingredienser och näringsvärden finns här information om vilka upphandlingskriterier en produkt uppfyller. Kriterierna revideras just nu grupp för grupp av Upphandlingsmyndigheten och den interna hanteringen på Martin & Servera leds av Kerstin Andersson.
Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.
Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
I en hälsosam förskole- och skolmiljö är det viktigt med bra materialval. Att välja rätt produkter till kök och matsal ska vara enkelt. I guiden "Kloka val – Giftfri förskola" presenterar vi information om olika materials egenskaper. Du får också förslag på produkter som genom sin form och funktion kan underlätta ditt arbete.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.