Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration för offentliga kök

Här kan du inspireras om skolmat och prisbelöna skolrestauranger, läsa om mat för äldre och ta del av matglädje för det offentliga köket.
Inspiration

ExplorEAT: Innovativt arbete kring skolmåltiden i Vallentuna kommun

Vallentuna är en av fyra kommuner som är utvalda som utvecklingsmiljöer i det nationella projektet "Ett nytt recept för skolmåltider". Charlotte Müntzing, kostchef i Vallentuna kommun, berättar om arbetet för att få mer lokala råvaror i skolmåltiden och för att få skolmåltiden att bli ett pedagogiskt verktyg.
Inspiration

Delaktighet minskar svinnet på äldreboenden

Att den äldre får vara delaktig i beslut kring måltiden och att måltidsmiljön är trivsam är faktorer som påverkar måltids­upplevelsen positivt. Måltider som utgår från de äldres önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad var och en vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn, konstaterar Livsmedelsverket.
Inspiration

Matglädje på tallriken hos Tiohundra

I Tiohundras kök tillagas varje år 350 000 portioner och nästan all mat lagas från grunden. Här bubblar köken av goda idéer och utvecklingsprojekt. Kocken och enhetschefen Niclas Gerdsling tycker att han har världens bästa jobb. Och att det är viktigt att matglädjen verkligen hamnar på tallriken.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Inspiration

Wasa - stolt initiativpartner till Generation Pep

Generation Pep är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att alla barn och unga ska äta hälsosamt och få en aktiv livsstil. Ett viktigt jobb som Wasa värderar starkt då det ligger i linje med deras värderingar och fokus på hållbarhet och välmående.
Hållbarhet

Göteborgs stad: Varuleveranser kvällstid till grundskolor

Det finns många fördelar med varuleveranser på kvällar och nätter. Bättre nyttjande av fordon, säkrare skolgårdsmiljö och minskad stress för kökspersonalen är några av dem. Alla fördelar gör att Göteborgs Stad beslutat att fortsätta med kvällsleveranserna och att allt fler grundskolor kommer att få leveranser under kväll eller natt.
Regionalt

Purjolök: Lång skördesäsong

I början av maj planterades de första purjolökarna av bröderna Martin och Simon. Under sensommaren börjar skörden av den prisvärda och goda grönsaken. Bröderna har tagit över delar av sina föräldrars lantbruk och är först i trakten med att odla purjolök.
Inspiration

Umeå kommun: Närproducerat på menyn

– De politiska målen i vår kommun är att vi ska servera 40 procent närproducerad mat, säger Maria Svensson, chef meny och produktion, Umeå kommun.
Inspiration

Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar

Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Inspiration

Pep-rapporten 2024: Barn i låginkomstfamiljer riskerar sämre hälsa

Årets Pep-rapport visar att endast två av tio av barn och unga kommer upp i den mängd fysisk aktivitet som rekommenderas. Och färre än vart tionde barn äter grönsaker, frukt och fisk enligt kostråden. Sammantaget är det är det bara tre procent av barnen som både rör sig i den utsträckning de behöver och äter enligt kostråden.
Inspiration

Så jobbar Årets Pep-skola 2022

Vasaskolan i Danderyd har utsetts till Årets Pep-skola 2022. Rörelseburk, fredagsdans och trampcyklar är några av ingredienserna i skolans rörelsearbete.
Inspiration

Framtidens foder

Insektslarver, matavfall och restprodukter kommer kanske att stå på djurens framtida fodermeny. Just nu pågår ett projekt där fågel, fisk och gris föds upp på resurseffektiva och cirkulära ingredienser.
Inspiration

Örebro kommun: Hög andel ekologiskt viktigt för framtiden

Örebro kommun jobbar sedan många år tillbaka för en hög andel ekologiska livsmedel. Carina Andersson, verksamhetschef Örebro kommun, berättar om målsättningarna, vikten av att fortsätta köpa ekologiskt och konceptet Smartare mat.
Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Inspiration

Skolmåltiden: Framtidens matvanor formas i skola och förskola

Kockar och kostansvariga inom offentlig sektor ligger i framkant och skapar framtidens måltider redan nu. Här hittar du kunskap och inspiration från branschen så att den svenska måltiden fortsätter att utvecklas.
Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Pallanpassade äggförpackningar: Minskar svinnet med 2 ton ägg

Tillsammans med svenska äggpackerier jobbar vi för att minska det svinn som uppstår i samband med transport och lagring av ägg. Projektet med pallanpassade äggkartonger är i ett startskede, men redan nu har över 2 ton ägg räddats från att bli krossade i hanteringen.
Inspiration

Vi sträcker ut handen mot små producenter och hjälper dem ut på restaurangmarknaden

Genom en genomarbetad start- och utvecklingsmodell utvecklar Martin & Servera-gruppen svensk gastronomi och svensk livsmedelsproduktion. Det är framför allt ett samarbete mellan Sorundahallarna och Martin & Servera Restauranghandel. Producenter får hjälp ut på marknaden och kunderna får tillgång till fantastiska svenska, regionala eller lokala produkter.
Inspiration

Förnya mellanmålen på er skola!

Skolor, förskolor och fritids spelar en viktig roll i att dels inspirera barn till goda matvanor, men även i att konkret se till att de får i sig den näring de behöver för att orka leka, lära och utvecklas. Wasa har tagit fram nya recept som är framtagna för att inspirera er att tillaga mellanmål på ett nytt och lekfullt sätt.
Inspiration

Etisk uppfödning: Ny kycklingras hos Viking Fågel

Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Inspiration

Motala kommun får hjälp med skräddarsydd restaurangutrustning

– Det roligaste i mitt jobb är hitta artiklar, allt från maskiner till tallrikar och glas, med leveranstider och pris som motsvarar kundens krav, säger Lasse Carlson. Han är specialiserad inom restaurangutrustning. Tack vare det får Motala kommun en skräddarsydd upplevelse.
Inspiration

Livsstilsprofessorn: Ta en kaka till!

Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
Inspiration

Smakrika burgare och bits - gjorda på mungböna

Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.
GastroMerit

Skräddarsydd hållbarhetsutbildning med Sébastien Boudet

”Kunskapslyft för en grön matkultur” är en skräddarsydd utbildning i tre delar för restaurangchefer och köksmästare på Coors alla enheter. GastroMerit fick förtroendet att leverera utbildningen och den första delen om hållbar matproduktion och matkonsumtion leddes av Sebastien Boudet. Det blev en succé! Möt Ann-Charlott Sjökvist, förändringsledare inom hållbarhet på Food and Beverage Sverige, Coor.
Inspiration

Växtbaserad mat för stora och små

Ett helt gäng matlagare från förskole-, skol- och lunchrestauranger fanns på plats i GastroMerits utbildningskök för att lära sig mer genom kursen ”Växtbaserad mat för stora och små”. Här djupdök bland annat Hassan Khalil och Lena Sernevall i dofter och smaker runt grytorna under ledning av dietist Sara Ask.
Inspiration

Matinspiratören: Frida Ambjörnsson

Måltidspedagogiken ska vara naturligt invävd i det dagliga arbetet med läroplansmålen i Gislaveds kommun. – Min ambition är att, tillsammans med pedagogerna, göra det okända känt för barnen, säger Frida Ambjörnsson, Årets Förskolekock 2021, måltidspedagog i Gislaveds kommun och kock på Strandsnäs Förskola.
Inspiration

Tumme upp för webbutbildning

Allt fler upptäcker möjligheterna med webbaserade utbildningar. I nordligaste Norrland slog sig tre kommuner – Haparanda, Överkalix och Övertorneå – ihop och investerade i 75 licenser för en webbaserad hygienutbildning för medarbetare inom de kommunala måltidsverksamheterna. Kost- och lokalvårdscheferna i Haparanda respektive Övertorneå, Jonna Juntunen och Rickard Järlstig, berättar mer.
Inspiration

Succé för det svenska vildsvinsköttet i Småland

Svenskt vildsvinskött är på väg att bli nästa kökstrend, rapporterar tidningen Barometern i Småland. Det hela började med ett politiskt beslut som ledde till ett test som gjorde succé. Sjukhusrestaurangerna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar har nu regelbundet vildsvinsrätter på menyn. Även på skolorna i Torsås kommun är vildsvinsrätterna populära.
Inspiration

Nakterhusskolan: Målande smakbeskrivningar skapar intresse för nya rätter

Att låta eleverna smaka nya klimatsmarta råvaror, som vildsvinsfärs och braxenfärs, är en del av Nakterhusskolans matfilosofi. Att presentera rätterna på ett attraktivt sätt i ord är också viktigt för elevernas matupplevelse. ”Det måste vara tilltalande och säljande namn så att barnen vågar smaka”, säger köksföreståndare Henrik Norström, Nakterhusskolan i Haninge kommun.
Inspiration

Gör er redo för skolstart med Wasa!

Skolstart - ett ord laddat med förväntan och en känsla av nystart. Det är ett perfekt tillfälle att förbereda för en ny skoltermin och välkomna barnen till skolmatsalen med en inspirerande, uppdaterad och påfylld knäckestation till mellanmålen.
GastroMerit

Webbutbildning - ekologiska livsmedel för offentlig sektor

Erbjud måltidspersonal i skolor, förskolor och äldreomsorg att lära sig mer om varför ekologisk produktion och konsumtion är viktig, både för hälsan och vår planet.
GastroMerit

Nyhet! Hygienutbildningar via webb nu på engelska

Personal som arbetar i köken på skolor, förskolor och äldreboenden har inte alltid svenska som sitt första språk.
Inspiration

Krokoms kommun valde GastroMerit: 40 webbkurser för kockar och köksbiträden

Krokoms kommun har med hjälp av 40 webbutbildningar – inom tre olika kategorier – utbildat kockar och köksbiträden inom kommunen.
Inspiration

Leveransavisering och märkning – ny lösning för kunder med kommunal distributionscentral

Martin & Servera har, i samarbete med kunder, utvecklat en lösning för att möta behoven vad gäller märkning, avisering och spårbarhet hos kunder med kommunalt samordnad varudistribution.
Inspiration

Generation Pep Skola

Jobbar du med måltider och kost inom skolan? Då är Generation Pep Skola något för er!
Inspiration

Skapaskolan: Klimatsmarta måltider

Möt Daniel Kallonas, kökschef på Skapaskolan i Huddinge, som blivit känd för hur han arbetar för att göra skolrestaurangen så hållbar och klimatsmart som möjligt:
– Jag är allergisk mot att slänga mat! Vi jobbar med mycket ekologiskt och svenskt – nylagat, växtbaserat och vegetariskt.
Inspiration

Österåkers Kommun: Andelen vegetabilier ska öka

Eva Nordenhem, kostchef vid måltidsenheten i Österåkers kommun, har som mål att andelen vegetabilier ska öka. Hur ser utvecklingen ut?
Inspiration

Lär barn god handhygien på ett lekfullt sätt

Där människor möts är handhygien viktigt. Det har den rådande pandemin visat oss. Nu när verksamheten i skola och förskola har startat igen är det vårt ansvar att lära våra barn att göra handtvätt till en självklar del av varje dag. Här tipsar vi om kostnadsfritt utbildningsmaterial som gör inlärningen rolig.
Inspiration

Håbo kommun tipsar: Två toppenbra kurser!

”Vi brukar använda GastroMerits kurser på lite olika sätt. Ibland går vi kurs på plats hos GastroMerit, ibland kommer kursen och föreläsarna hit till oss och ibland kör vi webbkurser. Vi har lite svårt att lämna köken, eftersom vi har verksamhet i stort sett varje dag”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun, Uppsala län.
Inspiration

Mellanmål som mättar

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!
Inspiration

Söraskolan i Åkersberga

Österåkers kommun, där Frida Dagergård är biträdande enhetschef i måltidsenheten, vann Martin & Serveras mellanmålstävling, arrangerad i samarbete med Generation Pep. Måltidspersonal och elever upp till årskurs 4 samlades på Söraskolan i Åkersberga för att ta del av vinsten – mellanmålsinspiration tillsammans med kocken Mattias Larsson och Märta, 14 år, känd från tv i Sveriges yngsta mästerkock.
Inspiration

En källa till fakta: Dabas

I artikeldatabasen Dabas finns fakta om alla livsmedel på marknaden, bland annat våra egna märkesvaror. Utöver ingredienser och näringsvärden finns här information om vilka upphandlingskriterier en produkt uppfyller. Kriterierna revideras just nu grupp för grupp av Upphandlingsmyndigheten och den interna hanteringen på Martin & Servera leds av Kerstin Andersson.
Inspiration

Smart samordnad varudistribution

Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.
Inspiration

Inspiratören: Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Inspiration

Giftfri förskola

I en hälsosam förskole- och skolmiljö är det viktigt med bra materialval. Att välja rätt produkter till kök och matsal ska vara enkelt. I guiden "Kloka val – Giftfri förskola" presenterar vi information om olika materials egenskaper. Du får också förslag på produkter som genom sin form och funktion kan underlätta ditt arbete.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.