Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration för offentliga kök

Här kan du inspireras om skolmat och prisbelöna skolrestauranger, läsa om mat för äldre och ta del av matglädje för det offentliga köket.
Inspiration

SkolmatsGastro 2020

Hallå alla skolkockar! Nu har ansökan till SkolmatsGastro 2020, SM i Skolmat öppnat.
Inspiration

En källa till fakta: Dabas

I artikeldatabasen Dabas finns fakta om alla livsmedel på marknaden, bland annat våra egna märkesvaror. Utöver ingredienser och näringsvärden finns här information om vilka upphandlingskriterier en produkt uppfyller. Kriterierna revideras just nu grupp för grupp av Upphandlingsmyndigheten och den interna hanteringen på Martin & Servera leds av Kerstin Andersson.
Inspiration

Smart samordnad varudistribution

Martin & Servera har länge arbetat med att samordna varudistributionen till såväl offentliga som privata verksamheter vilket har resulterat i en gedigen kunskap om logistik och trafikoptimering såväl som lagar, regler och hantering av livsmedel. Martin & Servera vill nu ta nästa steg tillsammans med kommunerna.
Inspiration

Hållbarhetstrappan för ökad dialog och minskat matsvinn

Kost & Näring presenterade i våras en uppdaterad version av branschöverenskommelsen mellan aktörer med anknytning till offentlig upphandling av livsmedel. En viktig del i Martin & Serveras hållbarhetsarbete är att minska matsvinnet, därför är hållbarhetstrappan i branschöverenskommelsen en positiv nyhet.
Inspiration

Inspiratören: Sofia Antonsson

Sofia Antonsson är kvinnan som har koll på vad som är sant och falskt inom allergier och intoleranser. Det berättar hon mer om på GastroMerits kurs Allergier och intoleranser. ”Med rätt kunskap blir det lättare att möta gästernas önskemål och att känna sig trygg i sin yrkesroll”, säger Sofia. Kursen passar både den som lagar mat och den som serverar mat.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Inspiration

Schemalagda luncher minskar matsvinnet

Strandskolan i Överkalix kommun har infört skollunch som ett ämne på schemat. Resultatet är minskat matsvinn, bättre matro och på sikt kanske även bättre studieresultat. Nu inspireras fler kommuner i Norrbotten att följa Överkalix exempel. Möt kostchef Jeanette Hademalm Berg.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Inspiration

Samarbete för hållbar mat: Ta tillvara värphönsen

En idé och två samarbetspartners med samma fokus: Bidra till minskat matsvinn. Nu lanserar Kronfågel, i samarbete med Martin & Servera, den ekologiska hönsfärsburgaren.
Inspiration

100 % Norrland - Inspiration och information om våra lokala norrländska producenter

Vi samarbetar med drygt 100 regionala odlare, uppfödare och bönder från nordligaste Norrland till södra Skåne, och vi är alltid öppna för nya långsiktiga samarbeten med aktörer från det lokala näringslivet.
Inspiration

100% Sverige - Inspiration och information om Martin & Serveras svenska producenter

När du väljer att upphandla svenska produkter stöttar du våra bönder och bidrar till ett långsiktigt hållbart svenskt jordbruk. Med temaveckan ”100% Sverige” kan du också bidra till att skapa uppmärksamhet kring vikten av att upphandla svenskt.
Inspiration

Skräddarsydd utbildning i vegetarisk matlagning för Örebro kommun

Örebro kommun är en av många kommuner som valt att skräddarsy kurser på GastroMerit för sina medarbetare. Kommunens samtliga 250 kockar gick i olika omgångar en skräddarsydd kurs i vegetarisk matlagning. Kurstillfällena arrangerades i Örebro, på två av kommunens skolkök, för att slippa restid och resekostnader för deltagarna.
Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Enköpings kommun: Kreativitet och snabba beslut hjälper till att minska svinnet

Petra Björklund, biträdande kostchef i Enköpings kommun, har initierat ett samarbete med Martin & Servera för att minska svinnet. Nu får kökscheferna på fem enheter, skolor och äldreomsorg, möjlighet att komplettera sina menyer med bra varor, som har kort bäst före-datum.
Inspiration

Norlandia Förskolor: Mat med smak

Med en genomtänkt matfilosofi vill Norlandia Förskolor hjälpa barnen och deras föräldrar i det vardagliga livspusslet. I förskolan serveras barnen god, näringsriktig mat och dessutom erbjuds föräldrarna vällagad mat att ta med hem. Senaste tillskottet bland matidéerna är en delibutik i anslutning till förskolan Upptäckten i Uppsala. Möt Patrik Karlberg, kost- och måltidschef och Johan Hamberg, regionskock, på Norlandia Förskolor.
Inspiration

Dialogträffar ökar möjligheten att uppfylla kommunens politiska beslut

Genom att bjuda in till en tidig dialog med lokala leverantörer och producenter om volymer, säsonger och produktbehov, så ökar kommunens möjligheter att ställa krav som går att uppfylla och kommunens möjligheter att säkra tillgången på lokala produkter ökar. En öppen dialogträff är ett sätt och förekommer på flera håll i landet. ”Att vara ute i god tid är viktigt”, säger verksamhetschef Agneta Elofsson, Kost- och städservice, Serviceförvaltningen i Falkenberg kommun.
Inspiration

Stora skillnader i ungdomars matvanor

Ungdomars matvanor oroar, det gäller särskilt socioekonomiskt utsatta grupper. Matvanorna riskerar att leda till ohälsa på sikt. Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket godis, glass, kakor, snacks och läsk. Var femte har övervikt eller fetma. Det visar Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning bland ungdomar.
Inspiration

Den goda patientmaten på Södersjukhuset

Södersjukhuset i Stockholm har fått ett nytt kök. Det började leverera sina första portioner i februari efter sju års planering och byggande. Tidigare köptes maten från ett annat kök, nu lagas den på plats. Man arbetar efter ett helt nytt koncept som innebär att patienterna har tolv olika rätter att välja mellan till lunch och middag. En annan nyhet är att det inte är så noga med tiderna längre, patienterna kan äta när de är hungriga.
Inspiration

Hur skapar vi förståelse för andra kulturer

Björn Bergh är en matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Björn letar ständigt efter nya vägar genom dialog med elever, personal och föräldrar. Hans motto är: Möt din kund genom maten.
Inspiration

Martin & Serveras skolmåltidsvision

Nu kan vi presentera Martin & Serveras skolmåltidsvision. Den ingår i vår rapport Den viktiga skolmåltiden, en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden.
Inspiration

Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden

Vi på Martin & Servera har gjort en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden. Vi har samlat svaren och lite andra fakta i rapporten Den viktiga skolmåltiden. Denna visar att skolmaten inte bara är en hjärtefråga för oss, utan också för skolbarnens föräldrar. Vi vill vara med och bidra till fortsatt utveckling av den svenska skolmåltiden.
Inspiration

Offentlig upphandling

Vad händer inom offentlig upphandling just nu? Vi har pratat med Stefan Calrell, som ansvarar för försäljningen till offentlig marknad hos oss på Martin & Servera.
Inspiration

Framtidens mat år 2042

Vad händer i framtiden med maten på dagis, i skolan, på äldreboenden och sjukhus? Följ med på en resa till år 2042! Drömmar, tankar, önskemål och utmaningar målas upp i ett samtal mellan Sara Jervfors, kostchef och projektchef för MatLust i Södertälje och Stefan Calrell, försäljningsdirektör för offentlig marknad på Martin & Servera.
Inspiration

Antibiotikaresistens: En av vår tids viktigaste frågor

Moderaten Åsa Coenraads och miljöpartisten Jenny Lundström tillhör två olika politiska block men när det gäller antibiotikafrågan är de helt överens att det är en av våra absolut viktigaste folkhälsofrågor. Och att alla som arbetar inom de offentliga köken spelar en stor roll i det arbetet.
Inspiration

Bra samarbete borgar för att uppnå ekologiska mål

Lunds kommun ligger i toppen på Ekomatsligan med 68 procent ekologiska inköp under 2016. Ökningen fortsätter och målet är att om två år uppnå hela 100 procent ekologiskt. Samarbetet med producenter och oss på Martin & Servera är en del av kommunens fortsatta framgångsrecept.
Inspiration

Hållbart producerad mat – för både hälsa och miljö

I Södertälje har politikerna förstått att den offentliga maten är ett verktyg för att utveckla produktionen
av hållbar mat i regionen. Vi har pratat om detta med Sara Jervfors som är kostchefen med fokus på hållbarhet.
Inspiration

Småländsk mjölk och fil till Hultsfred

Genom dialog och lagarbete har bra möjligheter skapats för upphandling av lokala produkter till Hultsfreds kommun. Vi har pratat med Annie Hermansson, enhetschef för Kostservice i Hultsfreds kommun, och Karin Enwall, projektledare på Inköpscentralen i norra Kalmar län. De är väldigt glada över att nu kunna erbjuda lokala mjölk- och filprodukter till kommunens kök.
Inspiration

Inspirerar till att laga god och bra mat i storköken

Michael Bäckman, en ambassadör för den offentliga måltiden, brinner för att lyfta statusen i storköken och samtidigt inspirera andra kockar att utvecklas och hitta nya råvaror och recept. "Det är lätt att fastna i gamla mönster, med samma rätter, råvaror och idéer som tryter, särskilt när det ska lagas 600 portioner på en liten budget", säger Michael.
Inspiration

Samordnad varudistribution är Martin & Serveras vardag

Att samordna leveranser, och därmed reducera både kostnader och koldioxidutsläpp, är Martin & Serveras vardag. Vi transporterar varor till skolor, äldreboenden och sjukhus i offentlig verksamhet, men också till restauranger, caféer och företag på den privata marknaden.
Inspiration

6 pusselbitar för bättre skolmåltider

En bra måltid är inte bara det som ligger på tallriken. För att illustrera vad som menas med måltidskvalitet tog livsmedelsverket fram en ny modell, i form av ett pussel. Detta är en del av de reviderade råden "Bra mat i skolan".
Inspiration

Projekt för minskat matsvinn i Halmstad kommun

I juni 2015 hölls den första diskussionen mellan Stefan Calrell, försäljningsdirektör Offentliga kunder på Martin & Servera och Halmstad kommun. Stefan berättade om det matsvinn som finns hos Martin & Servera och att hans önskan är att hitta en lösning för att minska detta. Eva Lydahl, samordnare och projektledare för Måltidsservice i Halmstad är den som direkt nappar på idén.
Inspiration

Ett engagerat arbete för minskat matsvinn på Sundsvalls sjukhus

2010 blev enhetschef Karin Henningsson på Sundsvalls sjukhus varse om otroligt höga siffror vad gällde deras matsvinn. Anledningen till att en mätning av matavfallet utfördes var sjukhusets ambition att bli miljöcertifierade med Iso14001. Personalen i köket på Sundsvalls sjukhus med Karin i spetsen startade genast ett arbete för att minska matsvinnet.
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Inspiration

Förmedla kunskap, bra mat och höga smaker

Karoline Nordefors, en entreprenör som brinner för mycket – hälsosam mat, dryck, kunskap och nätverkande. Hon utbildade sig från början till undersköterska, men yrkesvägen ledde henne så småningom in i köket.
Inspiration

På besök i framtidens offentliga kök

Välkommen till centralköket Ripan i Åstorp! Ett besök här är som att kliva rakt in i framtidens drömkök – för den offentliga matvärlden. Se möjligheterna och låt dig inspireras av ett team som har byggt upp köket från grunden.
Inspiration

Samarbete banar väg för hundra procent eko

På eko-fronten är det kommunerna som visar vägen för resten av samhället. Medan andelen ekologisk råvara i snitt är 4 procent inom den privata restaurangsektorn, snittar kommunerna på 27 procent. Möt Malmö som strävar mot drömgränsen 100 procent!
Inspiration

Helt vegetariskt på Globala gymnasiet

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Fem frågor om konsten att välja klimatsmart protein

Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Inspiration

Topplista får köken i Västerås att tänka ekologiskt

Västerås stad strävar efter att 100 procent av råvarorna ska vara ekologiska och närproducerade. Idag ligger man på 52 procent ekologiskt och inom två år hoppas man ha nått 70 procent.
Inspiration

Oat Academy

Det är ingen liten utmaning att komponera ihop en skollunch som är klimatsmart och hållbar, som innehåller viktiga vitaminer samt lagom mängd och rätt sorts fett. Till ett stort antal barn, som ska tycka att det är gott också, inom en hyfsat snäv budget. Allt detta hade Oatly i åtanke när de tog fram Oat Academy för skolkök.
Inspiration

Ökad valfrihet gav minskat matsvinn

Kristina Lönn är förvaltningschef på Landstinget Västmanland. För Martin & Servera berättar hon 2016 om hur de arbetar med bland annat matsäkerhet och kvalitet, och hur det uppmärksammade projektet "Framtidens patientmat" har gett resultat.
Inspiration

Vellinge kommun vinner Ekomatsligan för tredje året i rad

Måndag den 29 maj 2017 arrangerade Ekomatcentrum sitt årliga evenemang Ekomatsligan, ett event där kommuner som nått höga andelar ekologiskt diplomeras. Årets diplomutdelare var ingen mindre än civilminister Ardalan Shekarabi. Vi på Martin & Servera fanns på plats och fick bevittna hur Skåne dominerade i årets prisutdelning.
Inspiration

Mat, glädje och dekoration hänger ihop på Alfredshällskolan

Ett nybyggt kök på 30 kvadratmeter, spännande idéer, bra råvaror och engagerade medarbetare är nycklarna till lyckad skolmat på Alfredhällskolan i Lomma kommun. Kökschefen Evelina Persson berättar om hur maten, stämningen och trivseln hänger ihop och skapar en helhet med både nöjda elever och föräldrar.
Inspiration

Tre frågor till Veronika Ottosson

Veronika Ottosson arbetar som kock med utvecklingsansvar på Lomma kommun. Hon berättar mer om sin roll, arbetet med att skapa rätter och hur de jobbar för att lyckas med vegetarisk mat.
Inspiration

Svenska bondbönor bidrar till proteinskiftet i skolköken

Proteinskiftet, där vi går mot en ökande andel gröna proteiner, har väckt stort intresse i skolköken. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson driver Nordisk Råvara, ett företag som satsar på att framställa mat som är långsiktigt möjlig ur ett globalt perspektiv. Här berättar de om samarbetet med skolkök som till exempel Oxbacksskolan i Södertälje.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Inspiration

LEKA – för en bra matstart i livet

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Enligt en studie* äter barn i Sverige knappt 300 gram frukt och grönt per dag. När vår leverantör Everfresh tog del av rapporten insåg de att något behövde göras och ville gärna agera för att få barn och unga att äta mer grönt. Ur detta föddes salladskonceptet LEKA som är anpassat för förskolor.
Inspiration

Giftfri förskola

I en hälsosam förskole- och skolmiljö är det viktigt med bra materialval. Att välja rätt produkter till kök och matsal ska vara enkelt. I guiden "Kloka val – Giftfri förskola" presenterar vi information om olika materials egenskaper. Du får också förslag på produkter som genom sin form och funktion kan underlätta ditt arbete.
Inspiration

Restaurangfredag

Nazim Imeri är kökschef på Fridhemsgymnasiet i i Umeå. Här lagas mat till 3000 elever på totalt 20 skolor och förskolor. Som före detta restaurangkock upplevde Nazim en viss frustration över att inte få samma kontakt med eleverna i de 19 mottagningsköken som på den egna skolan. Lösningen blev ett turnerande event som fått namnet "Restaurangfredag".

Inspiration

Skolmat med kulturell mångfald

Björn Bergh är sektionschef för skolrestaurangerna Sorgenfriskolan och Kirsebergsskolan i Malmö. Båda F-9-skolorna har tillagningskök. Varje dag serveras mer än 900 elever mat på skolorna. Miljön präglas av kulturell mångfald bland elever, lärare och matteam. Mångfalden speglas även i den mat som serveras.

Inspiration

Upphandlingsmyndigheten

Inger Ek tillträdde sin tjänst som generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten i mitten av april 2016. Upphandlingsmyndigheten skapades så sent som i september 2015 och har som uppdrag att stödja de aktörer som deltar i offentlig upphandling.
Inspiration

Varifrån kommer maten?

Vad är en grossist? Vilka produkter säljer en grossist? Vem bestämmer vilken mat som ska serveras i skolan? Vår affisch "Varifrån kommer maten?" försöker besvara dessa frågor och många fler, både för nyfikna skolelever och vuxna.
Inspiration

”Det är viktigt att våga smaka”

På Blombackaskolan i Södertälje ska ingen elev behöva gå hungrig från skolmatsalen. Nyckeln till att lyckas är att vara lyhörd och att erbjuda näringsriktiga alternativ – och det arbetet har gett goda resultat. Bland annat har elevernas fiskkonsumtion mer än fördubblats på tre år.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader