Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings
Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

Recept

Recept

Laab gai med svarta belugalinser och gurksallad

En hemmarätt som är redo att ta steget in på krogmenyn. Här med bland annat syror från svensk siklöja och ärtsoja.
Recept

Dumplings på fläsk och stor gråärt med beurre blanc och ramslök

Dumplings fyllda med hälften fläskfärs, hälften gråärt. Till det en klassisk beurre blanc, lite ramslöksolja och grillad sparris.
”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Hennes recept härintill är exempel på hennes filosofi: dumplings med hälften fläskfärs, hälften gråärt.
 
– Smaken blir lite annorlunda, men ofta godare när man får in de här nötigare och fylligare tonerna från baljväxter. Och man behöver inte alltid ersätta kött med baljväxter, man kan ha grönsaker efter säsong, säger Louise.
 
– Laaben är en rätt som folk kanske lagar hemma men som man också kan servera som snacks på restaurang. Här finns en hel del olika syror som är svenska, som fisksås gjord på siklöja och ärtsoja, fortsätter hon.
 
Louise påminner också om att använda hela råvaran när man vill laga mer hållbart.

– I restaurangköken är vi vana vid att pressa upp 20 citroner och slänga skalet, men där kan man ta tillvara på allt, man kan fermentrera dem och ha både skal och juice som räcker längre.

Läs också

Inspiration

Kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Man behöver inte alltid uppfinna hjulet för att bli mer hållbar. Isterbandet, som till 70% består av växtbaserade råvaror, har över 100 år på nacken. En älskad hållbarhetsklassiker som är värd att inspireras av. Vi lät Melvin Glimstål, Desirée Jaks och Louise Johansson skapa sex recept där en del av köttet fick göra plats för växtbaserade råvaror.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.