Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare
Inspiration

Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare

Recept

Recept

Wallenbergare på kalvfärs och baljväxtfärs

En riktig krogklassiker med alla rätta tillbehören. Fast i ny version: hälften kött, hälften baljväxtfärs.
Recept

Råbiff gjord på kalvinnanlår och bakad rödbeta

En mer hållbar variant med hälften kalvinnanlår och hälften rödbeta. Och så pommes till förstås!
"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Att laga mer hållbart behöver inte innebära att uppfinna nya rätter. Det går lika bra att uppdatera favoriterna. Här bredvid hittar du Melvins recept på två krogklassiker i lite mer hållbara versioner: En wallenbergare med hälften kött och hälften baljväxtfärs och en råbiff – också den enligt hälften-hälften-principen: hälften kalvinnanlår, hälften rödbeta.
– Råbiff med god pommes är en riktig klassiker. Men du behöver inte ha 150 gram kött på tallriken. Ta typ 50 gram och fyll tallriken med kolhydrater och goda grönsaker istället. Och våga titta på en grönsak som du tittar på en bit kött och hantera den med samma respekt när du lagar mat, säger Melvin. 
 
– Samma med wallenbergaren. Det är roligt att visa att det går att uppdatera en sån klassiker så den blir mer hållbar. Texturen är densamma, och smaken… om man inte vet att det är hälften-hälften så tror jag inte man märker nån skillnad, säger Melvin.
 

Läs mer

Inspiration

Kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Man behöver inte alltid uppfinna hjulet för att bli mer hållbar. Isterbandet, som till 70% består av växtbaserade råvaror, har över 100 år på nacken. En älskad hållbarhetsklassiker som är värd att inspireras av. Vi lät Melvin Glimstål, Desirée Jaks och Louise Johansson skapa sex recept där en del av köttet fick göra plats för växtbaserade råvaror.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.