Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Wallenbergare på kalvfärs och baljväxtfärs

Recept skrivet av
Melvin Glimstål
En riktig krogklassiker med alla rätta tillbehören. Fast i ny version: hälften kött, hälften baljväxtfärs.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner 

Wallenbergare
  • 500 g kalvfärs
  • 500 g baljväxtfärs
  • 6 st äggulor
  • 600 g grädde
  • 20 g salt
  • ströbröd
  • smör till stekning
Sparrispotatispuré
  • 2 kg sparrispotatis 
  • 300 g grädde
  • 300 g mjölk
  • 200 g smör
  • salt 
  • vitpeppar
Rårörda lingon
  • 5 dl lingon
  • 2 dl strösocker
Servering
  • 500 g gröna ärtor
  • 300 g brynt smör
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

Wallenbergare

  1. Blanda ihop allt förutom grädde till en jämn smet, gärna i en matberedare.
  2. Rör i grädden lite i taget, tills du har fått en homogen smet.
  3. Forma färsen till biffar och vänd i ströbröd.
  4. Stek i rikligt med smör i ungefär 4 minuter på varje sida. 

Sparrispotatispuré

  1. Skala och koka potatisen i vatten tills de är mjuka.
  2. Medan potatisen kokar, häll mjölk, grädde och smör i en kastrull och värm upp försiktigt.
  3. Häll av vattnet från den klara potatisen och låt ånga av i 5 minuter.
  4. Pressa sedan potatisen ner i en matberedare.
  5. Blanda med visp och tillsätt mjölkblandningen lite i taget till önskad konsistens.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker i en bunke.
  2. Rör om då och då tills sockret har löst sig.

Servering 


  1. Värm upp ärtorna i lite smör och vatten. Lägg dem sedan i botten på tallriken.
  2. Lägg upp wallenbergare och rårörda lingon.
  3. Toppa med mycket brynt smör och hackad persilja. Servera potatispurén i en skål på sidan av.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Inspiration

Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba

När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Recept

Isterband med senapsstuvad potatis

Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.