Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Isterband med senapsstuvad potatis

Recept skrivet av
Mattias Larsson
Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Bakad rödbeta
  • 5 medelstora rödbetor
  • olivolja och salt
Frasig grönkål
  • 8 st grönkålsblad
  • olivolja och salt
Senapstuvad potatis
  • 1 ½ kg kokt potatis
  • 60 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 ¼ l mjölk
  • 1 ¼ dl grovkornig svensk senap
  • salt och svartpeppar
Syrad rödlök
  • 2 ½ rödlök
  • 2 ½ msk äppelcidervinäger
  • salt
Isterband
  • 10 isterband
  • 1 bit pepparrot
  • 3 dillkvistar 

Tillagning

Bakad rödbeta

 
  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Tvätta rödbetorna noggrant och ugnsbaka de sedan i cirka 1 timme.
  3. Dra bort skalet och halvera dom.
  4. Vid service, värm upp rödbetshalvorna på nytt i lite olivolja och smaka av med salt.

Frasig grönkål

  1. Värm ugnen till 75 grader.
  2. Dra bort den tjockaste delen av grönkålens mittnerv och lägg bladen på en ugnsplåt.
  3. Ringla över lite olja och salta. Ugnsbaka i cirka 30 minuter tills de är helt frasiga.

Senapsstuvad potatis

  1. Skär den kokta potatisen i bitar.
  2. Smält smöret i en kastrull på medeltemperatur. Tillsätt mjölet och fräs det i en minut.
  3. Häll ner mjölken och koka upp under ständig omrörning.
  4. Låt det sjuda i ca 5 minuter och rör om med jämna mellanrum.
  5. Tillsätt potatis och senap och smaka av med salt och peppar.

Syrad rödlök

  1. Halvera och skiva rödlöken tunt. Blanda löken med vinäger och en nypa salt.

Isterband

  1. Snitta isterbanden och ugnsbaka de cirka 12 minuter på 150 grader. 

Servering

  1. Servera isterbanden med den stuvade potatisen och bakade rödbetorna.
  2. Toppa med rödlöken, grönkålen, lite riven pepparrot och dill.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba

När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Inspiration

Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare

"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.