Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Svensk baljväxtfärs består av svenskodlade balj- och oljeväxter som kombinerats för sina unika smak- och näringsämnen. Färsen kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.
Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåkers gård, tre mil norr om Stockholm. Gården drivs av Axfoundation, en icke vinstdrivande organisation som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle.
Färsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter. Gråärt, åkerböna och sötlupin. Dessa är blötlagda, varsamt värmebehandlade och malda tillsammans med rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Färsen är grovmald och har en krambar konsistens. Doften är mild och vegetabilisk, smaken fyllig och nötig med en mild beska.
Baljväxtfärsen passar utmärkt till allt där du vanligtvis använder köttfärs med små justeringar som lite extra fett i stekningen, ytterligare ett ägg i smeten eller mer vätska i såsen.
Bryn färsen i rikligt med neutral matolja och/eller smör till gyllenbrun färg, om den används till exempelvis bolognese eller tacos, innan den blandas med övriga ingredienser. Kan med fördel brynas i ugn. Var aktsam med att bränna färsen då det kan framhäva en bitter smak. Var också försiktig med andra beska ingredienser som grönkål, spenat och rödvin då beska förstärker beska.
Vi rekommenderar
Sortiment
Baljväxtfärs
Färsen är naturligt nötig i smaken, och kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs. Artikelnummer: 105028
Att göra bolognese på baljväxtfärsen är enkelt och blir väldigt gott. Viktigt att tänka på är att färsen ska brynas ordentligt innan den blandas med övriga ingredienser samt att den absorberar mycket vätska och därmed ger stora mängder färdig baljognese.
Att binda ihop baljväxtfärsen till biffar, bullar, järpar eller burgare är lite tuffare än med köttfärs. Vi använder potatismjöl, lite ost och ägg och får då en saftig, mindre burgare som inte smular. Den djupa umamismaken kommer av stekt lök och svamp.
Med hjälp av riven, smakrik ost, smörstekt svamp och lök får du riktigt saftiga och umamirika burgare på baljväxtfärsen. Gör gärna smeten dagen innan så håller den ihop bättre och smaken blir djupare.
Tack vare psylliumfrönas förmåga att binda vätska kan du göra helt veganska burgare på baljväxtfärsen utan att de faller isär. Smaken blir nötig och rund av gråärtan och får ett härligt smakdjup med hjälp av havre och svamp. För riktigt saftiga burgare, toppa med vegansk ost, stekt shiitakesvamp och vegansk majonnäs (finns hos Köket Sorunda).
Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.