Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kaffesotad lax med pocherat ägg och kaffebröd

Recept skrivet av
Emil Persson
Emil Persson från Svenska kocklandslaget har skapat en rätt smaksatt av kaffe.
"Kaffe för mig är så starkt förknippat med frukost. Den här frukost- eller brunchmackan är den perfekta sammansättningen där den feta laxen och kaffet passar väldigt bra ihop. Kaffebrödet lyfter smakerna ännu mer."

Ingredienser

Lagom åt: 4 portioner

  • Pocherat ägg
  • 4 ägg
  • 2 l vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1 msk salt
 
Sotad lax med kaffe
  • 300 g Fröyalax
  • 10 g salt
  • 8 g socker
  • 50 g kaffebönor, Chef’s Espresso
  • 20 g korianderfrön
  • 10 g timuttpeppar
 
Kaffebröd
  • 50 g smör 
  • 2,5 dl kallt kaffe, Chef’s Blend
  • 25 g jäst
  • 4 msk maltsirap 
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Från receptet

Hållbara Val
Coffee Chefs Blend hel bönor 1kg
106924, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
  • Rainforest Alliance
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Emil Persson, Svenska kocklandslaget

Tillagning

Pocherat ägg

  1. Knäck äggen i en varsin kopp eller i en liten skål. Tillsätt lite ättiksprit i varje skål och låt stå i ca 15 min, detta hjälper äggen att hålla ihop under pocherandet. 
  2. Koka upp vatten, ättika och salt och sänk sedan värmen. 
  3. Vispa i vattnet så att det skapas en virvel och släpp ner ett ägg i taget i mitten av kastrullen. Låt äggen pochera i ca 2 minuter. 

Sotad lax med kaffe

  1. Strö salt och socker på laxen och låt ligga i 1 timme. 
  2. Blanda kaffebönor, korianderfrön och timuttpeppar till en kryddmix. 
  3. Torka av laxen och vänd den i kryddblandningen. 
  4. Halstra laxen i en torr stekpanna i ca 30 sekunder på varje sida. Laxen ska få mycket färg och yta men fortfarande vara rå i kärnan. 

Kaffebröd

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffet och värm tills fingervarmt. 
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör till jästen löst upp sig. 
  3. Gå i med övriga ingredienser och knåda tills degen börjar lossna från bunkens kanter. 
  4. Täck med en duk och låt jäsa i 30 minuter. Lägg i önskad form och låt jäsa ytterligare 40 minuter. 
  5. Baka på 180 grader i 40 minuter. 

Från receptet

Hållbara Val
Coffee Chefs Blend hel bönor 1kg
106924, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
  • Rainforest Alliance
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Emil Persson, Svenska kocklandslaget

Fler kafferecept

Recept

Chokladpralin med kaffeganasch och salt karamell

Harald Linder från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en dessert smaksatt av kaffe.
"Kaffe och choklad är en klassisk kombination. Av bra anledningar dessutom, det smakar fantastiskt tillsammans. Med en salt karamell förhöjs smakerna till ännu en nivå."
Recept

Hot shot glassbomb

Malin Lönneberg från Svenska kocklandslaget har skapat en dessert smaksatt av kaffe.
"”Koka kaffe, vispa grädde, hot shot – hot shot – hot shot!”, är en ramsa som inspirerat till min glassbomb. I receptet används både kaffebönor och kaffesump. Tulacalum är en något mindre söt choklad med 75% kakao men med så mycket chokladsmak. En glassälskare som jag tycker denna är helt fantastisk och perfekt för alla tillfällen värda att fira.”
Recept

Tupplever med kaffe, sablékaka och hasselnötter

Ida Bauhn från Svenska kocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe.
"Svensk tupplever är en fantastisk råvara där kaffet fungerar som en bra spelare till. I receptet lyfter kaffet fram de rostade smakerna i hasselnötterna, och det lyfter också fram citrusen med syn syrlighet."
Inspiration

Kaffe på menyn

Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.