Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Lammrostbiff med kaffesås, smörbakad rödbeta, picklad endiv och Gruyèreostkräm

Recept skrivet av
Tia Strandberg
Tia Strandberg från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en härligt syrlig rätt, smaksatt med kaffe. ”Jag gillar att använda mycket syra i maten – liksom de picklade endiverna och syltlöken. Eller som de råa rabarberna som bidrar till en naturlig syra, även sherryvinägern i rödvinssky, som också tar plats på den här tallriken. Det höjer smakerna och tillför en härlig syrlighet.”

Ingredienser

Lagom åt:10 portioner

Lammrostbiff
  • 2 kg lamm
  • vitlök, efter smak
  • timjan
  • kryddblandning (se nedan)
  • salt
  • smör

Kryddblandning
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk senapsfrö
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk grönpeppar
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk dillfrö
  • 3 enbär

Gruyèreostkräm
  • 500 g riven Gruyèreost
  • 5 ägg
  • 400 g grädde
  • 1 l rapsolja
  • salt efter smak

Rödbeta
  • 1 kg rödbetor
  • smör
  • salt

Rödbetschips
  • 300 g rödbeta
  • 0,5 dl maizenamjöl
  • olja

Picklad endiv med smak av kaffe och salvia
  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 knippe salvia
  • ¼ dl Arvid Nordquist Señoras eller Original Blend, malet
  • 5 röda endiver

Bakad syltlök
  • 300 g röd syltlök
  • 500 g smör
  • olja
  • salt

Rödvinssky med kaffesmör
  • 300 g skivad rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ knippe timjan
  • 2 msk muscovadosocker
  • 300 g sherryvinäger
  • ½ l rödvin
  • 1 l demi-glace
  • ½ l rostad kycklingfond
  • ½ dl tomatpuré

Till montering
  • oxalis
  • smörgåskrasse
  • rabarber
  • kaffeböna
Hållbara Val
Coffee Lounge Highland Nature mal3 100g
607473, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Coffee Lounge Original Blend mal3 500g
379842, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Coffee Lounge Sincero Espre hel böna 1kg
563726, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Senoras mal3 125g
275097, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Tillagning

Lammrostbiff

  1. Kryssa fettkappan.
  2. Stek lammet i smör, vitlök, timjan, salt och kryddblandning, tills fettet är gyllenbrunt och har en krispig yta.
  3. Baka sedan på 120 grader i ugn, till en innertemperatur på 52 grader. Låt vila innan tranchering.

Kryddblandning

  1. Mixa ihop svartpeppar, grönpeppar och enbär i en mixer.
  2. Blanda i resten av kryddorna och mixa ytterligare.

Gruyèreostkräm

  1. Koka upp grädden.
  2. Mixa gruyèreost och ägg, och sikta ned den varma grädden så att osten smälter.
  3. Sikta sedan ned oljan, som när du slår en majonnäs. Smaka av med salt.

Rödbeta

  1. Rosta rödbetorna hela, med skal på, i en ugn på 180 grader i ca 15 minuter.
  2. Rödbetorna behöver inte vara helt klara, men de ska vara ganska mjuka igenom – så pass att skalet enkelt kan skalas av.
  3. Skala rödbetorna med händerna och en skalkniv. Det är lättast när de inte har svalnat helt.
  4. Skär upp i den storleken du vill ha och stek sedan hårt och snabbt med smör och salt.

Rödbetschips

  1. Skiva rödbetan tunt med hjälp av mandolin.
  2. Doppa sedan rödbetan i ett tunt lager maizenamjöl.
  3. Fritera på 180 grader.
  4. Lägg upp på papper och låt svalna.

Picklad endiv med smak av kaffe och salvia

  1. Plocka endivernas blad.
  2. Gör en klassisk 1-2-3 lag på ättika, socker och vatten, och släng i salvian och kaffet när sockret har smält.
  3. Låt dra på låg värme i några minuter. Dra av, sila och låt svalna.
  4. Vakuumförpacka endiverna med lagen.

Bakad syltlök

  1. Dela syltlökarna på mitten. Sota med mittensidan nedåt på hög värme med bara lite olja i stekpannan.
  2. Vakuumförpacka med smör och salt, och baka på 80 grader i ugn i ca 10 minuter.

Kaffesmör

  1. Bryn smöret och dra av det från plattan.
  2. Häll i det malda kaffet och låt stå i minst en timme i kyl.
  3. Sila i en fin sil och kyl ner så det stelnar lite.
  4. Vispa tills det blir fluffigt.
  5. Sikta ner espresson och salta. Klart!

Rödvinssky med kaffesmör

  1. Stek löken och vitlöken i olja tills den mjuknar.
  2. Tillsätt sockret och tomatpuré och karamellisera det. I med vinäger och låt koka in.
  3. Slå på rödvin och reducera till hälften.
  4. Tillsätt fonderna och reducera tills att hälften återstår.
  5. Sila, smaka av med salt och eventuellt vinäger.
  6. Mixa upp med kaffesmör före servering.

Montering

  1. Plocka oxalis, klipp smörgåskrasse och råhyvla rabarber som läggs i kallt vatten.
  2. Tranchera upp lammköttet i tre bitar och lägg bitarna i en halvmåne på tallriken.
  3. Lägg tre smörbakade rödbetor längst köttet.
  4. Bygg sedan uppåt med tre lökar. Låt lökarna ligga ovanpå eller lutade mot kött eller beta.
  5. Fortsätt sedan bygga vidare med tre endiver och sedan rödbetschips.
  6. Klä hela rätten luftigt med rabarberna och lägg sedan på oxalis och smårgåskrassen.
  7. Spritsa ut gruyèreostkrämen på tallrikens andra sida.
  8. Riv en kaffeböna över krämen och lägg två skedar sås i mitten. Servera!

Hållbara Val
Coffee Lounge Highland Nature mal3 100g
607473, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Coffee Lounge Original Blend mal3 500g
379842, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Coffee Lounge Sincero Espre hel böna 1kg
563726, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Senoras mal3 125g
275097, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Fler recept

Recept

Friterad jordärtskocka med ostkräm smaksatt av kaffe

Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe, som passar till en kaffedrink. ”Rätten passar när gästen kommer tidigt till restaurangen och vill äta något litet till en drink, då de sätter sig till bords. Jordärtskockan – som är söt och snäll i smakerna – kan vara ett bra condiment till det, och passar med ett mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, när det kommer till syra och beska.”
Recept

Tartelett med kaffesump, karamelliserat äpple och kaffecrème fraicheffla

Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat ett snack smaksatt av kaffe. ”Det här vegetariska receptet är ett smaskigt litet snack som har sötman från äpple och syran från crème fraiche och sherryvinäger, vilket blir en fin avvägning med kaffets beska. Att använda kaffesump är att tänka hållbarhet, vilket jag tycker är viktigt att ha med sig.”
Recept

Bipollen-brownie med kaffepannacotta

Kasper Kleihs, från Svenska Kocklandslaget, take på honungskaka. ”En brownie med en pannacotta på kaffe och italiensk maräng spritsad på toppen. Täckt med en liten chokladring och dekorerad med syrénblommor som var i säsong när jag tog fram receptet. Kaffe med lite blomtoner fungerar väldigt bra ihop.”
Inspiration

Kaffe på menyn

Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.