Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Kasper Kleihs, från Svenska Kocklandslaget, take på honungskaka. ”En brownie med en pannacotta på kaffe och italiensk maräng spritsad på toppen. Täckt med en liten chokladring och dekorerad med syrénblommor som var i säsong när jag tog fram receptet. Kaffe med lite blomtoner fungerar väldigt bra ihop.”
Bryn smöret under vispning i en kastrull på spis, smält sedan ned chokladen i det varma smöret och häll på äggen i en jämn stråle. Tillsätt sedan bipollen och blanda runt.
Sikta ner de torra ingredienserna i smeten.
Baka på 170 grader i 20 minuter, frys och stansa rund.
Kaffepannacotta
Lägg gelatin i blöt.
Koka upp grädde tillsammans med kaffe och socker.
Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma grädden.
Sila grädden över mjölkchokladen och mixa med stavmixer.
Gjut i form och frys.
Italiensk maräng
Koka socker och vatten till 121 grader. När sockervattnet når 110 grader kan du börja vispa äggvitan till maräng.
När sockervattnet är 121 grader varmt häller du i äggvitan i en tunn stråle och vispar tills marängen svalnar av.
Chokladdekor
Temperera chokladen och stryk på plastband som formas kring brownien, kyl och lossa sedan försiktigt på banden.
Placera pannacottan på brownien, spritsa sedan marängen på pannacottan tills den når ned till brownien.
Täck kanterna med chokladringen och dekorera med blommor.
Friterad jordärtskocka med ostkräm smaksatt av kaffe
Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe, som passar till en kaffedrink. ”Rätten passar när gästen kommer tidigt till restaurangen och vill äta något litet till en drink, då de sätter sig till bords. Jordärtskockan – som är söt och snäll i smakerna – kan vara ett bra condiment till det, och passar med ett mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, när det kommer till syra och beska.”
Lammrostbiff med kaffesås, smörbakad rödbeta, picklad endiv och Gruyèreostkräm
Tia Strandberg från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en härligt syrlig rätt, smaksatt med kaffe. ”Jag gillar att använda mycket syra i maten – liksom de picklade endiverna och syltlöken. Eller som de råa rabarberna som bidrar till en naturlig syra, även sherryvinägern i rödvinssky, som också tar plats på den här tallriken. Det höjer smakerna och tillför en härlig syrlighet.”
Tartelett med kaffesump, karamelliserat äpple och kaffecrème fraicheffla
Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat ett snack smaksatt av kaffe. ”Det här vegetariska receptet är ett smaskigt litet snack som har sötman från äpple och syran från crème fraiche och sherryvinäger, vilket blir en fin avvägning med kaffets beska. Att använda kaffesump är att tänka hållbarhet, vilket jag tycker är viktigt att ha med sig.”
Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.