Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Tartelett med kaffesump, karamelliserat äpple och kaffecrème fraicheffla

Recept skrivet av
Matilda Ewaldh
Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat ett snack smaksatt av kaffe. ”Det här vegetariska receptet är ett smaskigt litet snack som har sötman från äpple och syran från crème fraiche och sherryvinäger, vilket blir en fin avvägning med kaffets beska. Att använda kaffesump är att tänka hållbarhet, vilket jag tycker är viktigt att ha med sig.”

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Tartelett
  • 165 g mjölk
  • 35 g ljus sirap
  • 200 g grahamsmjöl
  • 130 g vetemjöl
  • 80 g kaffesump
  • 90 g florsocker
  • 10 g salt

Kaffe-crème fraiche
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 30 g Arvid Nordquist Highland Nature, kaffebönor
  • salt

Äppelkompott
  • 0,5 dl socker
  • 3 st röda svenska äpplen
  • 2 msk sherryvinäger
  • salt
Hållbara Val
Coffee Lounge Highland Nature mal3 100g
607473, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Tillagning

  1. Lägg crème fraiche i en skål och blanda i kaffebönorna. Plasta och lägg in i kylen i ca två timmar.
  2. Sila sedan bort kaffebönorna, vispa crème fraichen och tillsätt en nypa salt. Lägg upp i sprits.
  3. Blanda alla ingredienserna till tarteletten i en matberedare och kör till en jämn deg. Rulla ihop degen till en boll och plasta. Lägg i kyl i 15 min.
  4. Använd en pastamaskin eller en kavel och baka ut degen tunt (ca 3 mm). Mjöla degen lite innan utkavlande.
  5. Använd valfri tartelett-form (ca 3 cm i diameter), tryck ut degen i formen och sätt sedan en form ovanpå.
  6. Baka av i ugn på 150 grader varmluft i ca 30–35 minuter under press.
  7. Skala och skär ner äpplena i 5x5 mm och lägg i vatten, så att de inte blir bruna.
  8. Ta sockret till äppelkompotten och lägg i en kastrull, sätt på spisen på mellanvärme och gör en karamell.
  9. När karamellen börjar bli brun, släck den med äpplena och till sist sherryvinäger.
  10. Låt koka tills äpplena blir mjuka och dra sedan av från spisen.
  11. Lägg äppelkompotten i en form som rymmer ca 1 matsked, och stoppa i frysen. Ploppa ur formen vid läggning.

Montering

  1. Pensla kanten på tarteletten med lite rapsolja och doppa i nymalet kaffe.
  2. Lägg crème fraichen i botten på tarteletten.
  3. På med äppelkompotten i mitten och toppa med till exempel gräslökblommor, oxalis eller löktrav.

Hållbara Val
Coffee Lounge Highland Nature mal3 100g
607473, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Fler recept

Recept

Friterad jordärtskocka med ostkräm smaksatt av kaffe

Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en förrätt smaksatt av kaffe, som passar till en kaffedrink. ”Rätten passar när gästen kommer tidigt till restaurangen och vill äta något litet till en drink, då de sätter sig till bords. Jordärtskockan – som är söt och snäll i smakerna – kan vara ett bra condiment till det, och passar med ett mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, när det kommer till syra och beska.”
Recept

Lammrostbiff med kaffesås, smörbakad rödbeta, picklad endiv och Gruyèreostkräm

Tia Strandberg från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en härligt syrlig rätt, smaksatt med kaffe. ”Jag gillar att använda mycket syra i maten – liksom de picklade endiverna och syltlöken. Eller som de råa rabarberna som bidrar till en naturlig syra, även sherryvinägern i rödvinssky, som också tar plats på den här tallriken. Det höjer smakerna och tillför en härlig syrlighet.”
Recept

Bipollen-brownie med kaffepannacotta

Kasper Kleihs, från Svenska Kocklandslaget, take på honungskaka. ”En brownie med en pannacotta på kaffe och italiensk maräng spritsad på toppen. Täckt med en liten chokladring och dekorerad med syrénblommor som var i säsong när jag tog fram receptet. Kaffe med lite blomtoner fungerar väldigt bra ihop.”
Inspiration

Kaffe på menyn

Kocklandslaget och Arvid Nordquist inspirerar till mer kaffe på tallriken. Kaffe är en viktig ingrediens på de flesta restauranger och caféer. Men det handlar om så mycket mer än bara en slät kopp.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.