Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Stekt och bakad sarvsadel med rostad rotselleri och kålrotskräm

Recept skrivet av
Ludwig Tjörnemo

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Krispig sarvsadel
1 kg sarvsadel med kappa
3 kvistar timjan
2 st vitlöksklyftor
3 st färska lagerblad
3 msk smör, osaltat
salt och svartpeppar

Rotselleri
1 st rotselleri

Kålrot
1-2 st kålrot (beroende på storlek)
2 dl pickelslag (1-2-3)
2 msk grönpeppar miso
2 msk smör
salt
champagnevinäger

Broccoli
15 st Bellaverde broccoli
Salt

Äppelcidersås
3 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
3 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 dl vitt vin
5 msk vitvinsvinäger
2 dl äppelcider
6 dl oxfond
Redning
2 msk maizena
1 msk vatten

Örtmajonnäs
1 st ägg
1 dl hackad persilja
1 dl gräslök
2 dl olja
salt
vinäger

Tillagning

Krispig sarvsadel

  1. Snitta svålen lite, stek den sedan på hög värme tills den får fin färg.
  2. Lägg i alla ingredienser och ös med smöret.
  3. Baka i ugnen på 120° till en kärntemperatur på 58°. Låt vila.


Rotselleri

  1. Baka rotsellerin hel med lite olja och salt i ungen på 200° i ca 1,5 timme eller tills den blivit mjuk (kärntepratup 98°).
  2. Låt svalna, skala och bryt ner den i mindre bitar. Toppa med flingsalt.


Kålrot

  1. Skiva en halv kålrot i tunna skivor och vacuumpacka den med varm pickelslag.
  2. Koka resterande kålrot i saltat vatten och mixa sedan slät med grönpeppar mison och smör.
    Smaka upp med salt och vinäger


Broccoli

  1. Dela broccolin på mitten och lägg i isvatten (helst över natten), blanchera sedan snabbt i saltat vatten.


Äppelcidersås

  1. Skär ner lök och vitlök och fräs i en kastrull tills de blir mjuka. Lägg i timjan, rosmarin och peppar.
  2. Häll på vinäger och låt koka i ca 3 min.
  3. Tillsätt vitt vin och äppelcider och reducera 50%.
  4. Häll på fonden och låt koka ca 10 min. Smaka upp med salt och ev mer vinäger. Red av med maizena.

Örtmajonnäs

  1. Lägg allt i ett litermått eller en glasliknande behållare. Börja med ägget, salt och vinägern.
  2. Toppa med oljan, gå i med stavmixen försiktigt. Mixa sakta uppåt så är majonnäsen klar på 10 sekunder. Smaka av med mer salt eller syra.

Fler recept av Ludwig Tjörnemo och Michael Andersson

Recept

Brässerat sarvlägg med kantareller, lingon och grönkål

Renlägg en modern twist på en klassisk tillagning som ger en djupare och rikare smak.
Recept

Tartar på Sarvinnanlår med confiterad äggula, bakad gulbeta och ostkräm

En tartar på sarvinnanlår - ger en elegant start på en måltid.
Recept

Mandelkaka med brynt smör och apelsin, myltade hjortron och punschgrädde

Smakerna av hjortron och mandel ger kakan en ljuvlig kombination av sötma och syrlighet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.