Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Anna-Karin Ris

Recept

Recept

Almarens grönkålssoppa

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Recept

Indisk dhal

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Vi skapar framtidens konsumenter och lägger grunden för en positiv syn på hållbar utveckling och mer växtbaserad mat säger Anna-Karin Ris, kock på Almarevägens förskola i Järfälla.
Ett av hennes knep för att locka in barnen i köket är genom berättelser om magiska sagoväsen, som frysdraken Rimfrost och kockmusen Ratita, som driver en egen musrestaurang, som Anna-Karin skapat i dockhusformat på sin fritid. ”Både Rimfrost och Ratita skriver brev till barnen, som ofta handlar om hållbara frågor och som barnen sedan diskuterar med sina pedagoger”, säger hon.

"Det viktigaste av allt för mig är att se till att jag rör mig i matsalen. Barnen har nästan alltid frågor kring grönsaker, det leder många gånger till spontan måltidspedagogik."

Anna-Karin Ris
Samarbetet med pedagogerna är lika självklart, som viktigt och gränserna mellan verksamhet och kök suddas ut. ”Här arbetar vi tillsammans i verksamheten med månadens grönsak, ett bra sätt för barnen att bekanta sig med råvaror och utforska med hjälp av alla sina sinnen” berättar Anna-Karin.

Mellan matsalen och köket är det öppet. Dofter sprids och nyfikenhet och matlust ökar. Och barnen är välkomna in i köket när de vill. ”Det viktigaste av allt för mig är att se till att jag rör mig i matsalen. Barnen har nästan alltid frågor kring grönsaker, det leder många gånger till spontan måltidspedagogik” säger Anna-Karin.

Foto: Milena Grandi

Läs mer

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.