Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Ibtihaj Alarini

Recept

Recept

Svampsoppa med purjo

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Recept

Pinnglass med jordgubb och banan

Mättande, svalkande mellanmål. 10 barnportioner.
"Munnen är hungrig, men det är ögonen som äter”, säger Ibtihaj Alarini, förskolekock på Näsbygårdens förskola i Kristianstad om hur hon tänker när hon lagar mat.
 
Att arbeta med kreativa uppläggningar och låta maten skapa fantasifulla berättelser har blivit hennes signum och det är inte svårt att förstå att barnen på förskolan ser fruktstunden som en spännande upplevelse.

”Maten ska se trevlig ut, smaka gott och dofta härligt. Alla sinnen ska njuta. Jag vill att min mat ska vara spännande och skapa nyfikenhet. Jag älskar att använda färger, former och matematik för att skapa nyfikenhet kring måltiden”, förklarar Ibtihaj.

"Maten ska se trevlig ut, smaka gott och dofta härligt. Alla sinnen ska njuta. Jag vill att min mat ska vara spännande och skapa nyfikenhet. Jag älskar att använda färger, former och matematik för att skapa nyfikenhet kring måltiden."

Ibtihaj Alarini
Att introducera mat från hela världen för barnen är en annan sak som hon brinner för. Själv fick hon en matchock när hon kom till Sverige för 20 år sedan och smakade köttbullar med lingonsylt. ”Jag hade aldrig varit med om att blanda salt och sött i samma rätt på det viset”, minns hon.

Ibtihaj tycker att det är viktigt att förmedla olika smakkulturer till barnen och att ge en förståelse för att mat är något vi ska värna om. ”Det finns många länder som inte har mat på det sättet som vi har. Det är viktigt att ha respekt för maten, tänka hållbart och att inte slänga mat i onödan”, avslutar hon.

Foto: Malin Landgren
 

Läs mer

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.