Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Kamilla Ehrengrip

Recept

Recept

Piroger med ajvar och solroskärnor

Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.
Recept

Gråärtsbiffar

Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.
”Jag vill göra det okända känt för barnen”. Så sammanfattar Kamilla Ehrengrip, kock och måltidspedagog på Stallbackens förskola i Mölndal, sitt driv.
Maten får ta plats på Stallbackens förskola. Och måltiderna är en del av den övriga pedagogiken. ”Jag tror att vi förskolekockar behöver våga ta plats och inte stänga in oss i köket. Jag vill möta barnen i deras miljö och hos oss blir köket en naturlig del i pedagogiken. Förskolan är en helhet, där vi har olika professioner, men samma fokus på barnen”, säger Kamilla.

Som måltidspedagog jobbar hon mycket med att skapa nyfikenhet kring nya råvaror och smaker. ”Vi arbetar med smakbryggor, där vi introducerar en ny smak eller ett nytt livsmedel tillsammans med något välkänt”, förklarar hon.

"Genom att få barnen att vilja äta mer vegetariskt och minska på matsvinnet, kommer vi kunna hjälpas åt att minska vår klimatpåverkan i framtiden."

Kamilla Ehrengrip
Att barnen ska få en förståelse för hela kedjan i det som serveras, tror Kamilla ökar viljan att prova och smaka. Att visa och förklara en råvaras ursprung, hur den växt, tillagats och vad som händer med den när den lämnas kvar på tallriken, skapar delaktighet och engagemang och ett mer hållbart tänk. ”Genom att få barnen att vilja äta mer vegetariskt och minska på matsvinnet, kommer vi kunna hjälpas åt att minska vår klimatpåverkan i framtiden”, säger hon.

Foto: Emmalin Larsson

Läs mer

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.