Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Madde Hultman

Recept

Recept

Tomatlasagne

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Recept

Medelhavsbiffar med mangosås

Receptet är skapat för 10 barnportioner.
Prio ett är god och vällagad mat, när Madde Hultman, kock och måltidspedagog på Förskolan Marieberg i Motala, skapar magi i köket.
”Det enkla är ofta det godaste, det behöver inte vara så pretentiöst. Är det gott så är det gott”, säger hon.

Den ärliga responsen från hennes gäster motiverar henne. ”Jag uppskattar verkligen barnens brutala ärlighet. De lindar inte in det, utan säger som det är. Alla gillar inte allt, men mitt mål är att man ska våga smaka, även om man inte gillar något” förklarar Madde.

 

"Är det gott så är det gott."

Madde Hultman
För att uppmuntra barnen att våga testa nytt använder sig Madde av så kallade ”smakisar”. ”Man lägger helt enkelt en liten bit av något man inte provat förut på kanten av tallriken. Kanske väljer man att smaka och stoppa den i munnen. Vill man inte det kan man peta, lukta och känna på den. Vi har barn som är selektiva i sitt ätande och då kan det vara en stor grej att bara lägga något okänt på tallriken”, säger hon.

Hon kallar den ”pedagogiskt svinn”, maten som blir över när man vågat prova något nytt, och tycker att det är ett svinn som måste få finnas. ”Här mäter vi kökssvinn, serveringssvinn, tallrikssvinn och specialkostsvinn. Men det pedagogiska svinnet kommer vi aldrig komma ifrån, för det finns ett större värde i att våga lägga något nytt på tallriken”, konstaterar hon.

Foto: Lizette Norrfjäll

Läs mer

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.