Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Helstekt piggvar med tillbehör

Recept skrivet av
Mattias Högebrant
Helstekt piggvar med friterad lök, sotad färsklök och smörsås. Servera gärna med dillslungad färskpotatis och sotad citron.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Picklad tång
  • 50 g torkad sockertång
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
 
Friterad lök
  • 5 st skivade gula lökar
  • Maizena
 
Sotad färsklök
  • 10 st färsklökar
 
Smörsås
  • 50 g gräslök
  • 50 g spenat
  • 100 g rapsolja
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 dl smör
  • 2 dl äggula
  • 1 citron
  • 100 g tångcaviar
  • salt

Piggvar
  • Ca 400 g hel piggvar per portion
  • 3% saltlag
  • Majsmjöl
  • Smör

Tillagning

Picklad tång

  1. Koka upp 1-2-3 lagen och häll över tången, låt svälla i minst ett dygn.
 

Friterad lök

  1. Doppa löken i Maizena och fritera tills krispiga, salta.
 

Sotad färsklök

  1. Dela lökarna på längden. Marinera lökarna i salt och rapsolja. Rosta av på 250° tills de fått rejält med färg.
 

Smörsås

  1. Mixa gräslök, spenat och rapsolja på högsta hastighet, 10 minuter.
  2. Värm crème fraiche, smör och äggula i kastrull tills såsen börjar tjockna, smaka av med citron och salt.
  3. Vänd ner gräslöksoljan och toppa med tångcaviar.

Piggvar

  1. Putsa piggvaren och spola ren. Rimma i saltlagen i ett dygn.
  2. Torka väl och panera i majsmjöl.
  3. Stek först i rapsolja och ös sedan i smör tills innertemperaturen når över 45°.
  4. Servera gärna med dillslungad färskpotatis och sotad citron.

Läs också

Recept

Vitling med misosmörsås

Vitling med misosmörsås och honung- och citronmarinerad broccolisparris.
Recept

Kycklingnuggets med rökig majo

Kycklingnuggets med rökig majo och krispig råkostsallad.
Recept

Tartelette med jordgubbsmoussse

Tartelette med smak av mandel, viol och jordgubb.
Inspiration

Uppfiskat på Joels brygga – en närproducerad meny

På Läjet i Träslövsläge, en pittoresk sommaridyll och fiskehamn strax söder om Varberg, ligger Joels brygga. En fisk- och skaldjursrestaurang precis intill havet med eget rökeri. Här har de verkligen hållbarhet i fokus - alla råvaror väljs ut med omsorg från lokala fiskare och odlare, för att därefter komponeras och förädlas av deras passionerade kockar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.