Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Uppfiskat på Joels brygga – en närproducerad meny
Inspiration

Uppfiskat på Joels brygga – en närproducerad meny

Joels 3 tips för en grönare sommarmeny

  • Använd frukt, bär och grönsaker i säsong. Passa på att addera mer grönt till rätterna nu.

  • Tänk grönsaksbaserade rätter. Låt grönsakerna vara i fokus. Välj grönsaker till rätterna först och sedan proteinet (eller skippa det för en vegetarisk rätt).

  • Välj grönsaker som är lätta att tillaga. Kålen till exempel är helt magisk den här tiden på året, och smidig att fräsa på!
Recept

Vitling med misosmörsås

Vitling med misosmörsås och honung- och citronmarinerad broccolisparris.
Recept

Helstekt piggvar med tillbehör

Helstekt piggvar med friterad lök, sotad färsklök och smörsås. Servera gärna med dillslungad färskpotatis och sotad citron.
Recept

Kycklingnuggets med rökig majo

Kycklingnuggets med rökig majo och krispig råkostsallad.
Recept

Tartelette med jordgubbsmoussse

Tartelette med smak av mandel, viol och jordgubb.
På Läjet i Träslövsläge, en pittoresk sommaridyll och fiskehamn strax söder om Varberg, ligger Joels brygga. En fisk- och skaldjursrestaurang precis intill havet med eget rökeri. Här har de verkligen hållbarhet i fokus - alla råvaror väljs ut med omsorg från lokala fiskare och odlare, för att därefter komponeras och förädlas av deras passionerade kockar.
Restaurangen, som bokstavligen ligger på en brygga i havet, passar perfekt in i den idylliska miljön. Var man än sitter i matsalen ser man havet, småbåtar och gulliga fiskebodar utanför. Delen längst ut i matsalen är inredd med seglarstil. Det till och med doftar som på en båt. Joel Kaspersson tog över stället tillsammans med sin flickvän Jessica Persson och tidigare chef Stina Ekman 2018.
– Då fanns ingen annan restaurang i stan som hade fokus på fisk och skaldjur så den inriktningen kändes självklar för oss, också för att vi ligger där vi ligger, berättar Joel, delägare och kock.

Med passion för fisk och skaldjur

Joel har en bred erfarenhet som kock. Under sin karriär fastnade han lite extra för att jobba med havets råvaror.
–Det är otroligt kul att laga fisk och skaldjur. Till skillnad från kött är fisken lättlagad och klar på några korta minuter - det blir snabb service ut till gästen. Med bra råvaror behöver du inte heller göra så mycket, det smakar bra ändå, säger Joel.

Lokala råvaror

Kräftorna på menyn fiskas av båtarna i fiskehamnen intill, så mer lokalt kan det inte bli. Någon mil därifrån ligger en annan fiskebåt som de köper plattfisk från.
– Övrig fisk kommer från Göteborg. Vi väljer bara fisk och skaldjur från båtar som är ute korta vändor – allt för att fisken ska vara så färsk som möjligt. 
 
På lunchmenyn finns ofta rödtunga och rödspätta, och varje onsdag serveras helstekt fisk. På helger och kvällar kan gästerna alltid välja bland plattfiskar som piggvar, slätvar eller sjötunga. Men menyn är anpassningsbar efter tillgång på fisk.
– Det nära samarbete som vi har med fiskhandlarna tror jag är ganska unikt, vi kan styra dem och de oss. De tipsar om vilka fiskar de får in kommande vecka och utifrån det sätter vi menyn.


Anja Hellström, Joel Kaspersson, Nora Karlsson, Mattias Högebrant

Nordiskt och klassiskt

Maten är klassisk, inspirerad av det nordiska köket, och serveras ofta på ett nytänkande sätt. Utöver maten från havet finns alltid en kötträtt och ett vegetariskt alternativ att välja på.
– Huvudråvaran får stå i centrum, men också grönsakerna. I övrigt har vi ganska nedtonade smaker och använder mycket smör och grädde. Men visst influeras vi av andra moderna matstilar ibland - vår kock Mattias är duktig på att kreera och testa nya saker.

Grönsakerna köper de från trädgårdsodlingar i närheten, så mycket de kan.
– Vi har väntat på lokala grönsaker, bär och frukt i säsong i ett halvår nu. På sommarmenyn passar vi på att lägga till ännu mer grönt till rätterna. Det gäller att ta vara på dem när de är som bäst!

Matsvinn och hållbara val

Att tänka så hållbart som möjligt i hela verksamheten är en självklarhet för Joels brygga. Utöver att köpa närproducerat, använder de till exempel rester från vardagslunchen till helgens rätter för att minimera svinnet.
– Vi använder oss av hela grönsaken för att minska svinn, men också för en härligare matlagning och godare matupplevelse. Vi köper bara el från sol, vind och vatten. Lite dyrare, men det är viktigt att ta ansvar.

Fler reportage

Inspiration

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.