Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Mung Poppers med lime och honungsdipp

Recept skrivet av
Orkla och Michael Bäckman från Annerstaskolan i Huddinge
Krämiga mungbönebollar kryddade med spiskummin och kokos. Kompletteras med en sötsyrlig, svalkande dipp och en ljummen bulgursallad.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Mung Poppers
1,2 kg Lecora® Mungbönfärs Eko
3 g Vitlök
60 g Rödlök
40 g Kokosflingor
25 g Dill, färsk
9 g Koriander, färsk
1 g Limezest
10 g Limejuice, färskpressad
8 g Spiskummin
12 g Sambal Badjak
6 g Salt
Rapsolja till stekning
 
Lime- och honungsdipp
400 g Turkisk yoghurt
20 g Limejuice, färskpressad
1,5 g Limezest
Honung
Salt
Svartpeppar
 
Ljummen Bulgursallad
400 g Fullkornsbulgur
1,2 l Vatten
10 g Grönsaksbuljong, lågsalt, granulat
180 g Tomat
20 g Persilja, färsk, hackad
10 g Chili röd, hackad
5 g Vitlök, färsk
15 g Olivolja

Tillagning

Mung Poppers

  1. Tina Mungbönfärsen i kylen.                                 
  2. Rosta kokosen 10 minuter i 150°C. Rör om lite ett par gånger. 
  3. Mixa eller riv vitlöken, hacka dill och koriander (även stjälkarna), finhacka rödlöken. 
  4. Blanda samtliga ingredienser till mungbönfärsen väl i blandare. 
  5. Forma tex. bollar eller små biffar till valfri storlek. 
  6. Värm rikligt med rapsolja till 180°C på stekbord och stek bollarna tills gyllenbruna och frasiga. 
  7. OBS! Sila av överbliven rapsolja och återanvänd vid stekning.                           
Lime- och honungsdip

  1. Blanda samtliga ingredienser till såsen. Låt gärna stå svalt ett par timmar innan servering.
 
Ljummen bulgursallad

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. 
  2. Tillsätt grönsaksbuljong och bulgur, rör om. Koka på låg värme i 12 minuter. 
  3. Ta av kastrullen från värmen, häll av ev överblivet vatten och låt bulguren stå i ca 5 minuter. 
  4. Riv ner tomaterna på den grova sidan av rivjärnet i en bunke. Riv vitlöken på den fina sidan i samma bunke. 
  5. Skölj och hacka persilja, blanda i de rivna tomaterna och vitlöken, tillsammans med olivoljan. 
  6. Blanda ner dressingen i den kokta bulgurn och servera.
Kockens tips: Till Klimatveckan har vi valt att servera denna rätten med fullkornsbulgur, men det går utmärkt att servera den med andra klimatsmarta tillbehör. Kanske har era gäster redan en favorit, men denna är också jättegod.

Svinntips:
Eventuell överbliven yoghurt kan smakas upp med torkade eller färska örter för att passa in senare i veckan. Alternativt blanda med lite färskost och passar då perfekt på en smörgås eller som dip till grönsaker som mellanmål. Överbliven bulgur passar perfekt på salladsbuffén dagen efter.

Se filmen om receptet

Video

I sortiment

Hållbara Val
Mungfärs 1kg
238824, LECORA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Annons
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt

Fler recept från Climate Week

Recept

Albondigas med paprika- och chilisalsa

En portugisisk köttbulle gjord på vegetarisk formbar färs och kryddad med spiskummin. Till denna färggranna rätt serveras en smakrik salsa och havreris.
Recept

Crispy Chili Street Noodles

Grönsaksfylld streetfood med nudlar och krispiga grönsaksbiffar, serverad med sweet chilisås.
Recept

New York Vegochorizo med palsternacksmos och surkål

Smakrik vegetarisk korv med syrad kål och söt mos. Enkel tillagning med svenska råvaror.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.