Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kunskap

Färskost smakar gott i sommar

Tips!

Om osten smaksätts (exempelvis med vitlök, pepparrot eller franska örter) kan ett rött vin som inte är allt för fylligt eller strävt vara en bra kombination.
Färskost är det gemensamma namnet för ostsorter som varken pressas eller lagras. Färskosten har en frisk och mjukt gräddig smak med lite beska. Här kan du läsa mer och inspireras av olika typer av färskost och dess egenskaper.

Alla sorters mjölk används för att tillverka färskost. Det sker genom en naturlig fermentering av pastöriserad mjölk, där vasslen långsamt får rinna av i en form eller genom ett filter.

Mascarpone

Mascarponeosten är mild, gräddig och syrlig i smaken. Den tillverkas av grädde. Precis som den är - fet och helt osaltad - passar den utmärkt till desserter eller i såser. Mascarpone kommer från Italien.

Mozzarella

Mozzarella är en mild, mjölkig ost gjord på komjölk eller opastöriserad buffelmjölk. Den kallas då för buffelmozzarella. Mozzarellaosten har en fast konsistens och är täckt av en tunn, blank hinna.

Mozzarella gör sig riktigt bra smält på pizzan eller på lasagnen, eller i skivor tillsammans med tomat och basilika. Den är också god precis som den är ihop med olivolja och ett gott, italienskt bröd.

Ricotta

Ricotta är en italiensk neutral, mjölkig, lite smörig färskost med fingrynig och sträv konsistens. Den görs på vassle och komjölk. Den krämiga ricottan passar utmärkt att fylla pastakuddar och pannkakor med, eller som ingrediens i söta pajer. Ett annat tips är att smaksätta ricottan med till exempel färska örter och sedan servera ihop med ett gott bröd.

Feta

Den grekiska fetaosten är kantlös, vit, tät och smulig. Den har en salt och syrlig smak. Endast ost tillverkad i Grekland av får eller getmjölk får kallas för fetaost.

Friska och fruktiga vita viner passar bra till färskost. Två riktigt bra viner:

778050 - GALATEA - Tyskland - VSÖ
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
674002 - GALATEA - Nya Zeeland - VSÖ
0,00 kr {{jmfPrisPerEnhetString}}
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader