Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Lönsamma och hållbara tips

Det är mycket att hålla koll på för att driva en lönsam restaurang. Bra avtal, råvaror i säsong och mer grönt och baljväxter. Vilka varor som kan ersättas med mer prisvärda alternativ och hur du bäst hanterar svinnet.
Här har vi samlat inspiration och tips för att du ska kunna driva en mer lönsam och hållbar restaurang.

"Det bygger på kreativitet! Du ska inte behöva välja mellan lönsamhet, upplevelse och hållbarhet. Här måste vi krögare bestämma oss och skapa långsiktighet och njutning."

Klas Lindberg, Portal

Hållbara och lönsamma tips från Emelie Hansson

  • Jobba med färre rätter. Du slipper breda inköp och minskar risken för onödigt svinn.
  • Ge dig själv svängrum på menyn. Beskriv i ord i stället för råvaror så kan du justera komponenterna efter bästa pris och tillgänglighet.
  • Våga vänta. Planera veckan utifrån vår utförsäljningslista – då räddar du inte bara mat, det är också ekonomiskt.
  • Se över dina proportioner. Den gröna omställningen är redan på framfart, minska på dyra proteiner och öka mängden proteinrika grönsaker som till exempel bönor, linser och broccoli.
  • Mixa och blanda. Många klassiska rätter kan enkelt bli både billigare och mer miljösmarta om man blandar i mer grova grönsaker, linser och bönor.
  • Var tydlig. Ekologiska och svenska produkter är fortsatt viktigt för både gäster och miljön så lyft fram det tydligt på menyn så att du får ut värdet mot dina gäster.   
  • Se till att personalen har hela bilden. Vet alla hur portionsberäkningen ser ut och vad det kostar när inte kalkylen stämmer överens med förbrukningen? Genomsyrar den insikten hela din verksamhet finns mycket att vinna.
  • Utmana dig själv. Hur hanterar du det som blir över eller som är kantstött? Frys in, fermentera, koka, baka, rosta, pickla eller gör till en god buljong.
  • Ring din säljare. Hittar du inte det du söker eller är din favoritråvara restad? Vi har otroligt kompetent personal som gärna hjälper dig hitta alternativ.
  • Involvera dina gäster. Den allmänna kunskapen om hållbarhet är utbredd, fråga dina gäster om de vill ha bröd innan det hamnar på bordet och förklara när någonting tagit slut (men kom med ett kreativt alternativ).

Emelie Hansson är hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera-gruppen.

Noga utvalt

Sortiment

Hållbara val från våra egna varumärken

Vi vill hjälpa dig på vägen mot en mer lönsam restaurang, utan att du ska behöva sätta hållbarheten åt sidan. Här hittar du alla våra produkter där odlare, bönder eller producenter har ansträngt sig extra mycket för att  vi ska kunna erbjuda hållbara val. Dessa varor har märkningar eller certifieringar kopplade till miljö och etik.
Sortiment

Byt ut det du kan

Det finns många sätt att spara pengar i ett kök. Vad händer om du ersätter en basvara mot en annan, eller om du byter ut dina disk- och kemartiklar? Våra egna varor tar vi fram för att stärka vårt erbjudande till dig som kund. Med färre mellanhänder men med samma höga kvalitetskrav utvecklar vi produkter för att möta dina behov. Råvaror, utrustning, non food och kemartiklar, framtagna av oss - till dig.

Lönsam kunskap och tips

Kunskap

Handla i säsong

Att handla i säsong har aldrig varit mer rätt, det är både ekonomiskt och klimatsmart. Ta en titt på vad som är aktuellt just nu i vår säsongskalender.
Sortiment

Rädda mat med utförsäljningslistan

I utförsäljningslistan presenterar vi artiklar som av någon anledning inte kan säljas till ordinarie pris. Det handlar om artiklar med kort datum eller skadad kartong till exempel.
Tjänster

Minska ditt svinn med Generation Waste

Minska svinnet och spara pengar! Generation Waste har digitala mätverktyg och kunskap för att du ska kunna minska matsvinnet i din verksamhet. Du som kund i Martin & Servera-gruppen får 10% rabatt på uppstartskostnaden och månadslicensen av det digitala mätverktyget.
Tjänster

Låt svinnet bli lönsamt

Blir det mat över efter serveringen, eller bullar kvar när det närmar sig stängning? Med appen Karma kan du enkelt sälja ut dina överblivna rätter till reducerat pris och hitta nya gäster! Du slipper kasta mat och förlora pengar.

Förmånliga avtal & tjänster för dig

Tjänster

Restaurangtjänster - för en enklare och mer lönsam vardag

För att din vardag ska bli enklare har vi förhandlat fram bra avtal och utvecklat en rad smarta digitala tjänster. Allt från kortinlösenavtal till inventering och bemanningshjälp. För att din vardag ska bli enklare har vi förhandlat fram lönsamma avtal och utvecklat en rad smarta digitala tjänster. På Restaurangtjänster hittar du allt från ett av marknadens bästa kortinlösenavtal till försäkring, stöd för personalplanering och löneutbetalningar. Flera olika kassasystem, återvinning och mycket mer. Allt samlat på en plats.

Här hittar du även alla Martin & Serveras egna tjänster.

Ta hand om hela råvaranGastroMerit

Matsvinn: en workshop för ett hållbart köksarbete i praktiken

Matsvinn är en av de viktigaste frågorna att tackla både nu och i framtiden. Boka in en heldag med Generation Waste och ta dina kunskaper till nya höjder.
GastroMerit

Hållbarhet i fokus - med Sébastien Boudet

När hållbarhet är på toppen av agendan ska du se till att konkretisera och utvidga verksamhetens idéer med hjälp av Sébastien Boudet.
Video

5 tips för minskat matsvinn

Video

Jessie Sommarströms tips hur du kan minska svinnet i köket

Tips och inspiration från några av våra kunder

Inspiration

Jessie Sommarström: 50/50-principen

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Video

Elvira Lindqvist, Restaurang Oxenstierna

Video

Klas Lindberg, Restaurang Portal

Video

Stellan Colt, Restaurang Bjärred

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.